AVAZ OTKRIVA

Novi detalji iz optužnice u slučaju "Memić": "Dozvoljeno je sve osim ubistva, samo nađite Clio"

Optuženi Zijad Mutap i Hasan Dupovac angažirali ljude da nađu vozilo, iako su znali da ono nije predmet izvršenja. Kom je Mutap obećao novac

Piše: Miralem Aščić

2.8.2021

Dupovac: Koga je zvao. Avaz

Za sredinu sedmice u Sudu BiH zakazano je ročište prema prijedlogu Tužilaštva BiH da se optuženima u predmetu „Zijad Mutap i drugi“produži pritvor. Riječ je o optuženima za prikrivanje i zataškavanje ubistva Dženana Memića 8. februara 2016. godine na Ilidži.


Nema amneziju

Na optuženičkoj klupi su Alisa Mutap, bivša djevojka Dženana Memića koja je bila s njim kobne noći u Velikoj aleji, njen otac Zijad, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić te Muamer Ožegović, uposlenik hotela “Crystal” na Ilidži.

Kako smo ranije objavili, iz podignute i potvrđene optužnice, koja je “Avazu” dostavljena iz izvora bliskih Sudu, jasno se vidi da je Alisa Mutap odbila navesti sve činjenice koje su joj bile kao očevicu itekako poznate te da je utvrđeno da je kobne noći bila svjesna i komunikativna.

Iz medicinske dokumentacije i nalaza ljekara vidi se, također, da Mutap nije imala amneziju.

Tužilaštvo BiH s pravom traži da se optuženi, koji se brane sa slobode, ponovo vrate u pritvor, koji sada može trajati i do tri godine.


Faksimil optužnice Tužilaštva BiH: Sastanak kod restorana “Royal”. Avaz

Kako je navedeno u optužnici, Alisin otac Zijad je organizator grupe koja je imala za cilj prikrivanje stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo.

Tužilaštvo je u optužnici, u dijelu koji se odnosi na Zijada Mutapa, navelo da je Zijad Mutap, nakon saobraćajne nesreće, stupio u kontakt s Hasanom Dupovcem, u to vrijeme šefom Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS, nakon čega su dogovorili sastanak u restoranu “Royal” kod Vogošće, gdje su još bili zaštićeni svjedok M-10 i Edin Avdić.


Novčana korist

Prije sastanka Zijad Mutap je dao uputstva Dupovcu i broj telefona zaštićenog svjedoka, kako bi dogovorili susret u Vogošći.

- Dupovac je od istih (zaštićenog svjedoka M-10 i Edina Avdića, op. a.) zatražio da pronađu vozilo Renault Clio zelene boje, iako je znao da nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić, obećavajući im, prema uputama Zijada Mutapa, novčanu korist, znajući da isti nisu ovlašteni da prikupljaju dokaze i obećavajući im da mogu počiniti sve osim ubistva prilikom pronalaska tog vozila - navedeno je, između ostalog, u optužnici.


Gdje su prevezli vozilo

U optužnici je istaknuto da su, nakon što su zaštićeni svjedok i Avdić pronašli vozilo Renault Clio, s Dupovcem dogovorili da ga dovezu prekoputa restorana “Brajlović” na Ilidži, o čemu je obaviješten i Zijad Mutap.

Dupovac je, zatim, zajedno s policijskom patrolom MUP-a KS, preuzeo vozilo znajući da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić i dostavio ga na vještačenje MUP-u KS i FUP-u.

- Ovo vozilo je dalje vještačeno i nalaz je korišten u krivičnom postupku pred Tužilaštvom KS - navodi se u optužnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.