STAVOVI

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava: Reakcije iz RS su pretjerane i nepotrebne

Ne vidim razlog da jedan narod bude posebno pogođen Inckovom odlukom u odnosu na druge

Vehabović: Sada je sve na Tužilaštvu BiH. Arhiv

Piše: L. Memčić

2.8.2021

Odluka Valentina Incka (Inzko) da pred odlazak s funkcije visokog predstavnika u BiH iskoristi bonske ovlasti i zabrani negiranje genocida u Srebrenici izazvala je žestoke reakcije u manjem bh. entitetu.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava, kaže za “Avaz” da su reakcije pretjerane i nepotrebne jer se odluka odnosi na negiranje svih presuđenih ratnih zločina.

- Ova odluka nije usmjerena ni protiv jednog naroda, odnosi se na negiranje svih presuđenih ratnih zločina. Ne vidim razlog da jedan narod bude posebno pogođen u odnosu na druge - istakao je Vehabović.

Pravni osnov

On naglašava da ne postoji nikakav pravni osnov za sprečavanje djelovanja državnih agencija s ciljem provođenja zakona.

- Radi se o prijetnjama koje imaju težinu, ali su one apsolutno pravno neutemeljene. Što se tiče pitanja provođenja odluke, na Tužilaštvu BiH je kako će odgovoriti na ovaj izazov jer Tužilaštvo mora djelovati u svim situacijama kada to nalaže zakon - kazao je Vehabović.

Smatra da Tužilaštvo BiH mora ispitati postoji li osnov za krivično gonjenje Milorada Dodika nakon što je sam protiv sebe podnio prijavu.

- Ne znam u kojem kontekstu je Dodik sebe prijavio, da li je dao izjavu koja se može odnositi na odnose Krivičnog zakona. Očigledno da ima namjeru ponoviti svoje tvrdnje i vidjet ćemo da li će Tužilaštvo reagirati u skladu sa zakonom. Imamo vrlo jasan zakonski osnov - rekao je Vehabović.


Bol žrtava

Komentirao je i zaključke Narodne skupštine RS prema kojima će uposlenici u bh. institucijama iz RS blokirati rad Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

- Pretjerane su i nepotrebne reakcije usmjerene ka blokiranju rada bh. institucija. Zakon se odnosi na sve koji se neprimjerenim izjavama ogriješe o žrtve i bol koji su pretrpjele. Političari iz RS shvataju Inckovu odluku previše lično - zaključio je Vehabović.

Odgovarajuće mjere

Osim što je blokirao rad institucija, Milorad Dodik je pozvao sudije i tužioce iz reda srpskog naroda u Sudu i Tužilaštvu BiH da ne učestvuju u provođenju izmjena Krivičnog zakona BiH. Vehabović kaže da, u skladu s ponašanjem pojedinaca, treba donositi odgovarajuće mjere.

- Ljudima koji rade u institucijama BiH, pogotovo u sudskom sistemu, uključujući Tužilaštvo, a budu poslušali takve upute, preporuke i naredbe, nije mjesto u pravosuđu. Ovisni su o ulozi jedne političke partije - istakao je Vehabović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.