NA LICU MJESTA

Na plažama Crne Gore kao u košnici: "Paradajz turisti" na udaru struke

Broj turista u Crnoj Gori je prema preliminarnim procjenama premašio posjetu 2019. godine

Prepuna plaža u Dobroj Vodi. E. Skokić

Piše: E. Skokić

2.8.2021

Plaže na crnogorskom primorju posljednjih dana jula i prvih dana avgusta su kao košnice.

Broj turista je prema preliminarnim procjenama premašio 2019. godinu. I dok su ugostitelji, hotelijeri i stanodavci odahnuli, struka upozorava kako se turizam u Crnoj Gori vraća u 2000. godinu zbog, kako kažu, invazije takozvanih „paradajz turista“.


Vašarski turizam

U izjavi za domaće medije prof.dr. Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, trenutni turistički bum u Crnoj Gori ocjenjuje kao „turizam bez turista, jednonacionalni ili rodovski turizam i vašarski turizam“.

- Nadam se da će to iščeznuti sa ovom kontraverznom sezonom, i da ćemo se, već od naredne godine, početi vraćati na najjača emitivna tržišta Evrope i za par godina povratit pozicije koje smo imali 2019. godine – izjavio je Ratković.

U prvih šest mjeseci 2020. godine najviše turista u Crnu Goru je stiglo iz Srbije 22.25 posto, Ukrajine 9.72, Bosne i Hercegovine 6.13, Albanije 5.92 i Rusije 4.42 odsto. Još 20.16 posto je crnogorskih državljana iz unutrašnjosti koji su došli na plaže od Herceg Novog do Ulcinja.


Značajn broj turista iz BiH i u Baru. E. Skokić

- Ovo je jako nepovoljna geografska struktura tržišta, s obzirom da se radi o niskobudžetskim i kratkosezonskim tržištima. U stručnoj javnosti nema dileme da turizam zasnovan na ovim tržištima nije održiv, dok dio laičke javnosti, što je irelevantno, ove rezultate komentariše sa ushićenjem – komentariše dekan Ratković.

Turisti iz Srbije dominiraju na plažama u Herceg Novom, Budvi, Petrovcu... Iz južnog dijela Hercegovine dolaze i državljani naše države. Naših državljana ima na plažama u Baru i Ulcinju, a najposjećenija destinacija je Dobra Voda nedaleko od Bara gdje se od ranih jutarnjih sati ne može pronaći slobodna površnina za spuštanje peškira.

- U Dobroj Vodi je takav skoro cijeli juli, a evo počeo je i august. Čim progledam idem na plažu da zauzmem mjesto – kaže nam Enes iz Lukavca koji sa porodicom tradicionalno ljetuje na ovom dijelu barske rivijere.

Cijene soba na crnogorskom primorju su od 30 eura pa naviše, a apartmana od 50 eura. Hotelski smještaj za četverčlanu porodicu na bazi polupansiona je od 130 eura.


Gužve na granici

Ručak u restoranima po osobi je od 10 eura, a cijene u trgovinama su za oko 20 posto skuplje u odnosu na BiH.

Ležajke na plažama se mogu iznajmiti od 5 do 20 eura, a kafa u plažnim kafe-barovima je od 3 eura. Kugla sladoleda je od 0,50 eura...


Ratković: Niskobudžetno tržište. Agencije

Turisti s kojima smo razgovarali nemaju primjedbi na gostoprimstvo i visinu cijena, ali... Put do Crne Gore, odnosno granični prijelazi na kojima su čekali i po nekoliko sati, bacio im je sjenu na ljetovanje poslije pandemije koronavirusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.