NA LICU MJESTA

Završen pretres imovine Osmana Mehmedagića Osmice

Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva u aferi Diploma

Piše: M. Aščić

3.8.2021

Pripadnici MUP KS okončali su pretres imovine Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e, saznaje "Avazov" portal.

Pretresena je Mehmedagićeva kuća, zatim stan i vikendica.

Saznajemo da su pretresi održani u Hrasnom, na Dobrinji i Trnovu. Tražila se dokumentacija o školovanju na Američkom univerzitetu u BiH čiji je vlasnik Denis Prcić.

Sa lica mjesta. M. Haskić

Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva u aferi Diploma. Sumnjiči se za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prije mjesec je bio hapšen ali je Sud odbio prijedlog Tužilaštva da mu se odredi pritvor.

Podsjećamo, sumnja se da je na osnovu lažne diplome Mehmedagić primao platu u OSA-i i stekao nezakonitu korist veću od 100.000 KM. Osim toga sumnjiči se da je počinio krivično djelo “pranje novca”.

Pretres u ulici Mis Irbina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prema informacijama  "Avaza", provjerava se kojim parama je Mehmedagić kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je navodno uloženo blizu milion maraka.

Naime, istragom je utvrđeno da Mehmedagić za kupovinu ove nekretnine nije dizao novac s računa zbog čega se opravdano sumnja na pranje novca.

Osmica je ovu kuću kupio od Šaćira Čedića, vlasnika lanaca kafića "Vatra" u Sarajevu, koji je u januaru saslušan u Tužilaštvu BiH.

On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. Osmanu Mehmedagiću.

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.