BH. KNJIŽEVNIK

Promocija romana "Predodređenje" dr. Edina Urjana Kukavice u Mostaru i Konjicu

Susret s Mostarcima je u Narodnoj biblioteci Mostar, u četvrtak, 5. avgusta, a sa Konjičanima u utorak, 10. avgusta u Ljetnom kinu

Fu. M.

3.8.2021

Edin Urjan Kukavica. Avaz

Dr. Edin Urjan Kukavica, bosanskohercegovački književnik i kolumnista promovirat će uz razgovor sa posjetiocima njegov novi roman "Predodređenje" u Mostaru, u četvrtak, 5. avgusta u Narodnoj biblioteci Mostar (na Luci), a potom i u Konjicu, u utorak, 10. avgusta, u Ljetnom kinu.

Ovo je četvrti objavljeni roman našeg aktivnog društvenog i kulturnog djelatnika i promatrača i kritičara suvremene stvarnosti Bosne i Hercegovine, a prvi put je predstavljen na Međunarodnom festivalu književnosti Bookstan u Sarajevu početkom jula.


Jeruzalem i Konstantinopolj

Predodređenje" se odupire važećem književnom kanonu, a njime se Bosna i Hercegovina predstavlja kao sveta svezemlja i središte suvremene civilizacije u smislu da nema većeg i važnijeg događanja u posljednjih 2000 godina, a da se ono na neki način – uglavnom izravno – nije odrazilo na ovu zemlju.

Naime, radnjom vremenski razvučenom na blizu 1800 godina, a na prostor koji obuhvata i Jeruzalem i Konstantinopolj, ali i Vranduk i Zli stup kod Sarajeva, sa likovima od Batona II Dezizijata do Husein-kapetana Gradaščevića i sa ženskim naratorom odnosno naratoricom, Bosna i Hercegovina postaje više od onoga kako danas - ili u zadnjih stotinjak godina - izgleda.

Religijski fenomen

- Kanon, pravila i forma su više religijski fenomen koji, dakako, ima svoje mjesto i vrijednosti. No, i u tom svijetu imate ljude koji se ne zadovoljavaju formom nego tragaju za suštinom: duhovnike ili duhovne putnike koji u svome traganju upošljavaju instrumente koji više priliče slobodi umjetnosti nego krutosti dogmatizirane religijske doktrine: maštu, inovacije i zašto ne, bunt. Duhovno traganje se zasniva na premisi: „Sve vjerujem (da bih mogao krenuti), želim se uvjeriti (da bih mogao napredovati).

Bez tog poriva danas ne bismo imali ni Mevlanu Rumija, ni Junusa Emrea, ni Franju Asiškog, ali ni Shakespeara, ni Michelangela, ni Piri Reisa, ni Mimara Sinana", riječi su autora jedinstvenog po tome što jedini piše u tri intrigantne oblasti – politološkoj, književnoj i tesavvufskoj.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.