SRAMOTNO

Logoraši: "Na dan progona Stočana Milanović dodjeljuje priznanja jedinicama čija smo zlodjela osjetili na svojoj koži"

Pripadnici Vojne policije HVO-a, a posebno njen 3. vod 3. satnije. 3 bojne, koji su bili stacionirani u Koštanoj bolnici u Stocu su ti koji su radili najveća zlodjela, a tu mislimo na progone civila, premlaćivanja muškaraca i ubijanja

Sa lanjskog obilježavanja pred Koštanom bolnicom. Agencije

Piše: Avaz.ba

3.8.2021

Udruženje logoraša Stolac u saopćenju za javnost podsjeća da se sutra, 4. avgusta, navršava 28. godišnjica progona i etničkog čišćenja Bošnjaka u Stocu.

-Tih dana učinjeni su neki od najstrašnijih zločina na području Hercegovine- navodi se u saopćenju.

Udruženje logoraša Stolac podsjeća kako je hiljade građana Stoca i Hercegovine, kao i ranije srednje Bosne, završilo tih dana, sedmica i mjeseci u logorima, na stotine osoba je ubijeno, paljene su i uništavane kuće i druga imovina…, “a sve samo zbog zamisli o etnički čistim prostorima jednog dijela naše zemlje”.



Progon i pljačka stanovništva stolačke općine

- Šokirani smo informacijama da će upravo 4. avgusta predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijeliti visoka odlikovanja Vojnoj policiji HVO-a i jedinici „Ludvig Pavlović“.

Sama informacija o odlikovanju jedinica koje su glavni nosioci etničkog čišćenja i zatvaranja u logore Bošnjaka Stoca je razočaravajuća za sve nas koji smo te jedinice osjetili na svojoj koži.

Pripadnici Vojne policije HVO-a, a posebno njen 3. vod 3. satnije. 3 bojne, koji su bili stacionirani u Koštanoj bolnici u Stocu su ti koji su radili najveća zlodjela, a tu mislimo na progone civila, premlaćivanja muškaraca i ubijanja… Podsjećamo javnost da je u Koštanoj bolnici ubijeno ili od posljedica premlaćivanja u drugim logorima podleglo šest civila Bošnjaka”, stoji u saopštenju.

Pripadnici Vojne policije HVO-a bili su, također, nosioci progona i pljačke stanovništva stolačke općine. Sve to je dokazano u presudi haškoj “šestorci “i njihovom zapovjedniku Valentinu Ćoriću u Hagu- naglasili su iz Udruženja logoraša Stolac.

Također, iznijeli su kako je „Ludvig Pavlović“ bila najelitnija postrojba HVO-a na području Stoca i Čapljine.

- Imali su za cilj da uvijek budu prvi, najbolji i najokrutniji. Nažalost, to su i bili. Učestvovali su u svim nečasnim akcijama, čak i onima gdje drugi nisu htjeli. Ne možemo prihvatiti da se ovakvo nešto dešava u demokratskoj i evropskoj Hrvatskoj.


Istina može biti spora, ali je i dostižna

Nagrađivati ove postrojbe od strane predsjednika Republike Hrvatske, lidera države članice Evropske unije (EU) i nosioca „europskih vrijednosti“ je žalosno. Milanović kao predsjednik Hrvatske ovim pokazuje svoj stav prema presudi za UZP u Hagu, ali i svoj odnos prema žrtvama ovog zamišljenog, ali neostvarenog projekta zvanog HR HB”

Logoraši Stoca će upravo zbog ovakvih poteza nosioca najodgovornijih dužnosti u regionu, odnosno historijskog revizionizma nastaviti da se bore za istinu. Istina može biti spora, ali je i dostižna- poručili su stolački logoraši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.