IMUNIZACIJA

U Zeničko-dobojskom kantonu prvu dozu primilo više od 34 hiljade osoba

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima

Oko 54 posto vakcinisanih starijih iznad 60 godina. Agencije

Fena

4.8.2021

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu do sada je prmililo više od 34.370 osoba, dok je s dvije doze vakcinisano više od 20.710 stanovnika, podaci su to Instituta za zdravlje i sigurnost hrane koji koordinira na raspodjeli i prikuplja podatke o vakcinisanim osobama u ovom kantonu.

U informaciji za javnost INZ je objavio da je 54,5 posto vakcinisanih u kategoriji 60 plus godina, 19 posto s hroničnim oboljenjima dok je 15,2 posto vakcinisanih zaposlenih u zdravstvenom sektoru.

Nešto više od 10 posto je kategorija "ostalih", a napominju da je u ZDK već ranije završena vakcinacija policije, vatrogasaca, članova javnih službi kao što su sudovi i tužilaštva, novinara, a već neko vrijeme provodi se i vakcinacija radnika u obrazovanju.

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

- Zvanični podaci govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi oko 290.000 punoljetnih građana. To znači da je u procesu imunizacije u samom kantonu do sada obuhvaćeno oko 12 posto punoljetnog stanovništva ovog kantona, i to oni koji su donedavno bili na listama prioriteta. O tačnom broju onih koji su vakcinisani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija, jer se pretpostavlja da većina građana nije ispoštovala poziv da svoju imunizaciju u inostranstvu prijavi porodičnim ljekarima radi unošenja u zdravstvene kartone. Pretpostavlja se da je taj broj u ovom kantonu oko pet hiljada - kažu iz INZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.