PLANOVI

Vlast u bh. gradu na moru odlučna: Neum ne želi bivša radnička odmarališta

Rješavat ćemo objekt po objekt, jer u takvom stanju narušavaju sliku našeg turističkog mjesta, kaže Jurković

Odmaralište Grada Tuzle: Godinama propada. Arhiv

Piše: M. Smajkić

4.8.2021

Općinska vlast u Neumu odlučna je u namjeri da do početka naredne ljetne sezone ukloni sve devastirane objekte koji se nalaze u centralnom obalnom pojasu i koji predstavljaju ruglo našeg jedinog grada na moru.

Riječ je, uglavnom, o bivšim radničkim odmaralištima koja se nalaze u najljepšem dijelu Neuma.


Sporne građevine

Kako nam je rekao Dragan Jurković, načelnik Neuma, proteklih dana obratili su se Federalnoj agenciji za privatizaciju u vezi s odmaralištem “Pošte”.

- Skoro svi ti objekti su opterećeni sudskim sporovima, pa tako i odmaralište “Pošte”, gdje jedan dio vlasničke strukture pripada nekadašnjoj ribarskoj zadruzi, a drugi “BH Pošti”. Tražili smo od Agencije da se krene s uređenjem te cijele priče, da se ruglo makne a, s druge strane, nema ozbiljne investicije kada je riječ o objektima koji su opterećeni sudskim problemima - kaže Jurković.


Neum: Takvi objekti kvare turističku sliku grada. Arhiv

Među spornim objektima je i odmaralište “Šuma Herceg-Bosne”, preduzeća u stečaju, ali i ono zdravstvenih radnika.

- Mislim da ćemo to odmaralište riješiti u našu korist jer, kako stvari stoje, nema pravnog sljednika i u idućem razdoblju ćemo objekt upisati ponovo na Općinu. Rješavat ćemo objekt po objekt jer u takvom stanju bitno narušavaju sliku Neuma kao turističke destinacije - navodi Jurković.


Godinama propada

Svega pedesetak metara od plaže i centralnog parkinga nalazi se i odmaralište nekadašnje Skupštine općine Tuzla, koje je sada u vlasništvu Grada Tuzle, ali ta nekretnina godinama propada.


Jurković: Završiti sudske sporove. Arhiv

Također, Jurković je, osvrnuvši se na prodaju “Feroelektra”, ponovio da Općina neće dozvoliti upis vlasništva u zemljišne knjige sve dok se ne završe sudski sporovi.

Kršenje procedure

- Ne želim ulaziti u sudske odluke same prodaje i etažiranja odmarališta “Feroelektra”, ali je našim regulacijskim planom taj objekt predviđen kao hotelski kompleks. Poznato je da je sada to prodato kao zasebne jedinice i, ako se ispostavi da je procedura prekršena, onda će neko morati odgovarati - poručuje Jurković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.