DOBRE VIJESTI

Sutra penzije, Zavod osigurao 233 miliona KM: Penzionerima do 120 KM pomoći

Sutra, uz julsku penziju, kreće i isplata dodatnih sredstava

A. Čengić

Osigurao 233 miliona KM

Foto: Arhiv


Penzioneri u Federaciji BiH sutra će, uz julsku penziju, dobiti i jednokratnu pomoć. Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje osigurao je 233 miliona KM za isplatu penzija i jednokratne pomoći za 425.962 penzionera.

Finansijska podrška

Finansijsku podršku, koja je od 100 do 120 KM, ovisno o visini penzije, dobit će 363.310 korisnika. Naime, osobe koje nisu rezidenti BiH, odnosno korisnici koji primaju penziju od Federalnog zavoda PIO, a imaju prebivalište u inozemstvu neće dobiti jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH.

Po 120 KM jednokratne finansijske pomoći dobit će korisnici čije penzije iznose do 478,91 KM (zagarantirane), a iznos od 100 KM korisnici penzija iznad ovog iznosa. Najniža penzija u Federaciji iznosi 382,18 KM, zagarantirana je 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Minimalnu penziju prima skoro 175.000 penzionera, zajamčenu skoro 20.000, a maksimalnu 486 penzionera. Više od 30.000 osoba prima penziju između 100 i 382 KM, a treba istaći da više od 26.000 osoba prima do 50 KM penzije.

S druge strane, ako više članova ostvaruje pravo na porodičnu penziju, onda se jednokratni novčani iznos penzije dijeli s brojem članova. Naprimjer, ukoliko postoje dva člana da ostvaruju pravo, svaki od članova će dobiti po 50 ili 60 KM, ovisno o tome u koju kategoriju spada.

Inicijativa SBB-a

Podsjećamo, federalni ministar rada i socijalne politike i dopremijer Vlade FBiH Vesko Drljača uputio je prijedlog premijeru Fadilu Novaliću i dopremijerki Jelki Milićević da se izdvoji novac za jednokratnu pomoć penzionerima, a SBB je 11. maja 2021. godine javno pozvao Vladu Federacije BiH da, bez kalkulacija, usvoji ovaj prijedlog i pomogne penzionerima. 

Dogovor je postignut i sa Savezom udruženja penzionera FBiH.

Šta kažu penzioneri

 • Fatima Karamustafić: Kupit ću cipele

  Fatima Karamustafić: Kupit ću cipele

  Foto: Avaz


- Smanjili su mi penziju, ne znam zbog čega. Hodam u poderanim cipelama, kupit ću nove. Imam i unuke, i na njih ću nešto potrošiti - kazala je Fatima Karamustafić.

 • Fuad Kapetanović: Igračke za unuke

  Fuad Kapetanović: Igračke za unuke

  Foto: Avaz


- Znate kako, uvijek je malo. Čudi me odakle im novac za to. Jednokratnu pomoć ću iskoristiti tako što ću kupiti igračke unucima - rekao nam je Fuad Kapetanović.

 • Bahrija Gacić: Dat ću sadaku

  Bahrija Gacić: Dat ću sadaku

  Foto: Avaz


- Imam sasvim dovoljno da mogu da živim. Nisam sretna, nema ovdje zadovoljstva, nemam šta raditi. Dat ću sadaku - poručila je Bahrija Gacić.

NA VRH

Podijeli članak na