REAKCIJE

"Euro-Asfalt": Zlonamjerne su objave o nerazumnom trošenju novca, projekt tunela Hranjen je izuzetno izazovan

Pored enormnih podzemnih pritisaka i povećanih dotoka podzemne vode, zabilježili smo i nepredviđeni događaj podzemne poplave, prešli preko podzemnih jezera

"Euro-Asfalt": Urađeno blizu 100 posto ostalih radova koji ne spadaju u tunelski iskop. Arhiv

A. J.

4.8.2021

Iz kompanije "Euro-Asfalt" oglasili su se povodom medijskih objava u vezi s trenutnim stanjem projekta „Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen“, a u cilju, kako navode, objektivnog informiranja javnosti.

- Prije svega, važno je istaći da je ugovoreni iznos radova na pomenutom projektu oko 70 miliona KM, a u njega su uračunati svi troškovi instalacije gradilišta (koje je daleko od urbanih zona), zatim troškovi izgradnje infrastrukture do portala tunela (pristupni putevi, instalacije itd.), pripremni i istražni radovi, portalni radovi, studije i projektovanje i drugi radovi neophodni za početak realizacije projekta. Tačno je da je iskopano 2.065 metara tunela, što predstavlja oko 37 posto ukupne dužine, ali je isto tako urađeno blizu 100 posto ostalih radova koji ne spadaju u tunelski iskop - navode iz "Euro-Asfalta".

Ističu da je tunel Hranjen najkompleksniji od svih tunela koje je "Euro-Asfalt" do sada radio, a da je "Euro-Asfalt" u ovoj oblasti najreferentnija i daleko najsposobnija kompanija u regiji.


Podzemna poplava

- Primjera radi, "Euro-Asfalt" posjeduje veće kapacitete u tunelogradnji nego sve druge regionalne kompanije zajedno, a u posljednjih nekoliko godina realizovao je većinu kompleksnih projekata u regionu. Također, činjenica je da geološka kompleksnost tunela Hranjen nije bila inicijalno predviđena i da nije bila uračunata u inicijalnoj ponudi. Tunel je većim dijelom bio na granici izvodivosti standardnom novom austrijskom tunelskom metodom i morali smo uključiti najveće stručnjake, najuigranije i najkompetentnije tunelske timove i novu opremu da bismo se izborili s podzemnim pritiscima. Pored enormnih podzemnih pritisaka i povećanih dotoka podzemne vode, zabilježili smo i nepredviđeni događaj podzemne poplave, prešli preko podzemnih jezera, u više navrata angažovali speleologe i prošli nekoliko podzemnih galerija. Nakon poplavnog događaja, značajan dio tunela je bio teško oštećen i takve posljedice još uvijek saniramo. Radovi su još u toku i neće biti obustavljeni dok ne završimo sve ugovorom predviđene pozicije - saopćili su iz ove kompanije.


Napominju da je ugovor po kojem "Euro-Asfalt" radi zaključen prema standardnom međunarodnom modelu za projektovanje i građenje tzv. FIDIC po kojem su zaključeni i brojni drugi ugovori u BiH.


- Prema većini FIDIC ugovora, naručitelj plaća ugrađene količine građevinskih materijala i ostale troškove rada koji pripadaju naručitelju. Primjera radi, ako je za postizanje statičke stabilnosti neophodno umjesto jedne ugraditi dvije jedinice betona, naručitelj plaća obje stvarno ugrađene jedinice betona. Slična situacija je i za dinamiku napredovanja. Jedan ciklus iskopa i podgradnje traje oko 12 sati što znači da se dnevno mogu napraviti maksimalno dva ciklusa. Međutim, u određenim geološkim sredinama je ciklus 0,8 – 1 metra, dok je u drugim 2,8 – 3 metra. Evidentno, ako se radi u sredini gdje je napredovanje 1 metar da će učinak biti tri puta manji u odnosu na sredinu gdje je napredovanje 3 metra, i to za istu količinu rada što se linearno odražava na rok i budžet - kažu iz "Euro-Asfalta".

Sve ugrađene količine vrlo lako provjerljive

Dodaju da je zbog svega navedenog, dinamika trošenja ugovornog novca išla brže od inicijalno predviđene, ali su sve ugrađene količine vrlo lako provjerljive na terenu, a podzemni pritisci vrlo lako mjerljivi.


- Stoga smatramo da su zlonamjerne sve medijske objave koje paušalno impliciraju nekakvo nerazumno trošenje novca na ovom projektu prije analiza činjeničnog stanja. Projekat je izuzetno izazovan i mi iz "Euro-Asfalta" smo učinili sve da budemo na visini zadatka. Ako naručitelj odluči da obustavi radove, mi ćemo nakon završetka preostalih radova izvršiti demobilizaciju gradilišta i isto predati naručitelju na dalje upravljanje - saopćili su iz "Euro-Asfalta".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.