RADNA TERAPIJA

Ratni zločinac u Državnom zatvoru šiša robijaše, a opasni kriminalac je pomoćnik moleru

Ukupno 76 osuđenika radi u kuhinji, pekari, biblioteci, brijačnici, vešeraju, rade kao frizeri ili pomoćni radnici u moleraju, a pomažu i u održavanju čistoće

U Državnom zatvoru i Tasim Kučević. Avaz

Piše: A. Ka.

5.8.2021

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, poznatijem kao Državni zatvor, trenutno robijaju 234 osuđenika za ratni zločin, terorizam i organizirani kriminal. Od toga su 22 strani državljani.

Od prije nekoliko mjeseci je osiguran i radni angažman zatvorenika. Tako njih 76 radi u kuhinji, pekari, biblioteci, brijačnici, vešeraju, rade kao frizeri ili pomoćni radnici u moleraju, a pomažu i u održavanju čistoće.

Iz spiska zatvorenika koji su radno angažovani, a koji je u posjedu „Avaza“, vidljivo je da je među njih 76 najviše onih koji su osuđeni za ratni zločin, te za neovlašteni promet opojnim drogama. Poslove u Državnom zatvoru obavljaju i osuđenici za pranje novca, zloupotrebu položaja, krijumčarenje ljudi.


Dio spiska radno angažiranih osuđenika. Printscreen

Tako, između ostalog, ratni zločinac Milorad Mrđa u državnom zatvoru šiša robijaše. Osuđeni za ista djela pomažu u njezi zatvorenika, a neki rade u biblioteci. Jedan diler radi u kuhinji.

Od „poznatijih“ robijaša tu je i Tasim Kučević, osuđen za organizirani kriminal, odnosno trgovinu ljudima i pranje novca. On radi kao pomoćni radnik za molera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.