REAKCIJE

Enver Kazaz i Ivana Marić za "Avaz": SDA je propala politička partija

Televizija Kantona Sarajevo nikada više neće biti ideološko sredstvo SDA, rekao je Kazaz

Marić i Kazaz su članovi Nadzornog odbora u KS. Avaz

Piše: L. Memčić

5.8.2021

Profesor Enver Kazaz, opovrgnuo je tvrdnje Kantonalnog odbora SDA Sarajevo da je kritikovao bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) te umanjio vrijednost izmjene Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida. 



Jednostavan komentar

- U izjavama sam rekao da taj zakon smatram civilizacijskom vrijednošću i ni jednom rečenicom nisam umanjio značaj tog Zakona, što se da provjeriti na portalu „Avaza“ i u svim mojim izjavama - poručio je Kazaz.

Što se tiče zahtjeva za smjenu koju traži SDA, rekao je da je njegov komentar jednostavan.

- Jedna propala politička partija se bori protiv onih ljudi koji znaju raditi svoj posao i rade ga odgovorno i čestito. Televizija Kantona Sarajevo pod novom upravom posluje pozitivno i poboljšala je svoj program, liberalizirala odnose u samoj televiziji i ona nikada više neće biti ideološko sredstvo SDA - istakao je Kazaz.

Državni neprijatelji

Ivana Marić, politička analitičarka, komentirala je potez KO SDA Sarajevo ističući da joj je zanimljivo da je to najveći problem ove stranke. 

- Zanimljivo je da su za SDA najveći problem Ivana Marić i Enver Kazaz i naše pozicije koje još uvijek nisu stalne. Ja još uvijek nisam izabrana za predsjednicu Nadzornog odbora i ne znam da li ću biti, ali smo za njih mi najveći državni neprijatelji - kazala je Marić za portal "Avaza".

Dodala je da je neobično da KO SDA ne smeta to šta rade SNSD i HDZ kadrovi te da ne traže njihove smjene.

- Sasvim normalno s njima nastavljaju saradnju bez obrzira što opstruiraju sve reforme, bojkotuju državnu vlast, što nisu zajedno sa njima nabavili vakcine. To im ne smeta i njigovu smjenu ne traže - istakla je Marić.

Prema riječima Marić, to pokazuje koji su prioriteti SDA.

- Oni se bave tako minornim stvarima, a država ima ozbiljnih problema. Nije se niko od njih osvrnuo na ovaj Dodikov pokušaj državnog udara koji je prijetio da će policija RS štititi građane od državnih vlasti - zaključila je Marić.

SDA traži hitnu smjenu

Kantonalni odbor SDA nastupe Kazaza i Ivane Marić nazvao je "sramnim" te su naveli da predstavljaju njihov konačni moralni sunovrat.

Nastupe Marić i Kazaza ocijenili su jednakim tome da u Njemačkoj javne ličnosti kritiziraju donošenje Zakona o negiranju Holokausta, ocjenjujući taj zakon populističkim.

- Pozivamo Fortinu i Konakovićevu Vladu da hitno smjene Ivanu Marić i Envera Kazaza sa mjesta članova nadzornih odbora u Kantonu Sarajevo, u Kamernom teatru 55 i TV SA, koja su im pripala kao nagrada za podršku njihovoj vladi. Nedopustivo je da se iz budžeta KS koji svojim radom pune i žrtve genocida finansiraju oni koji umanjuju značaj Zakona o negiranju genocida i relativiziraju njegovu važnost - saopćili su iz KO SDA Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.