REAKCIJE

Asocijacija mladih Roma: Dodik romski narod naziva pogrdnim imenom

Pozvali su Dodika da se izvini zbog uvreda, a nadležne da reagiraju

Dodik: Visoki predstavnik će biti podržan pa taman da je crni Cigan. Avaz

L. M.

5.8.2021

Asocijacija mladih Roma "AKSIOM" osudila je govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na press konferenciji koja je održana 1. augusta na kojoj je Dodik romski narod nazvao pogrdnim imenom.





Nije prvi put

Na konferenciji je naveo da će "političko Sarajevo" podržati svakog visokog predstavnika koji radi protiv RS-a, na način da je uvrijedio čitavu romsku zajednicu:

- ...da je njihov osjećaj takav da će taj navodni visoki predstavnik raditi protiv RS. On će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan - kazao je Dodik.

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik koristi uvredljiv govor usmjeren prema romskoj zajednici.

- Podsjećamo, Milorad Dodik, tada predsjednik RS, na zasjedanju Narodne skupštine RS, duboko je uvrijedio Rome rasističkom sintagmom 's gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski', koristeći je za objašnjenje nepoštenog, nemoralnog i primitivnog ponašanja - navode iz Asocijacije mladih Roma "AKSIOM".

Ne priliči političaru

Nekoliko godina kasnije, kao član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ponovo javno vrijeđa Rome, a reakcija izostaje. Također, iz Asocijacije navode kako sadržaj koji Dodik gotovo svakodnevno šalje u javnost ne priliči jednom političaru, posebno ne visokopozicioniranom političaru koji je u izvršnoj vlasti jedne suverene države.

- Mi smo potpuno svjesni svih političkih frustracija Milorada Dodika, koje su rezultat njegove pogrešne politike koja šteti svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Takvu politiku ne prihvatamo, a još manje prihvatamo takvu politiku koja je 'obogaćena' rasizmom - istakli su.

Pozvali su Dodika da se izvini

Pozvali su Dodika da se izvini zbog uvreda, a nadležne institucije da reagiraju.

- Asocijacija mladih Roma 'AKSIOM' prije svega poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da uputi javno izvinjenje zbog vrijeđanja romske zajednice, a nadležne institucije, prije svega Instituciju ombudsmena BiH, da reaguju na rasističke ispade srpskog člana Predsjedništva. Ukoliko i ovog puta izostane rekacija, to će Dodiku i svakom drugom političaru ili političarki otvoriti vrata da javno upućuje uvrede na račun Roma, ali i vjerskih, seksualnih, etničkih i svih drugih zajednica - zaključili su iz Asocijacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.