OTVORENI BALKAN

Čolpa: Da li će zbog Komšića i Džaferovića BiH postati evropski geto?

Neozbiljan i plitak pristup Komšića i Džaferovića u donošenju krucijalnih odluka za budućnost će najvjerojatnije dovesti do greške koju će narod i država ponovo platiti po visokoj cijeni, navodi Čolpa

Nihad Čolpa. Arhiv

Piše: D. H.

5.8.2021

Zastupnik u Federalnom parlamentu Nihad Čolpa postavio je pitanje na osnovu čega su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo promijenili mišljenje o ‘Otvorenom Balkanu’.

- Članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović godinu dana su odbijali prijedlog za pridruživanje BiH inicijativi tadašnjeg naziva “Mini šengen”. Nikada nismo saznali zašto. Nakon toga mišljenje je promijenjeno. Shodno tome, na sjednici Predsjedništva BiH od 17.09.2020. godine jednoglasno je pozdravljena prethodno odbijena inicijativa. Tom prilikom zaduženo je Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana sačini analizu o značaju te inicijative, eventualnim štetama, prednostima i opasnosti regionalne ekonomske integracije po BiH, podsjeća Čolpa.


Još nema analize

Međutim, od toga roka prošlo devet mjeseci, a analiza još uvijek nije ugledala svjetlo dana što je neophodno za donošenje bilo kakve odluke o eventualnom učešću BiH u Otvorenom Balkanu.

- Ako znamo da se Predsjedništvo BiH obavezalo da će stav donijeti nakon analize, postavlja se pitanje na osnovu čega je Džaferović došao do svog posljednjeg stajališta kojim kategorično odbija učešće u Otvorenom Balkanu. Nekonzistentnost članova Predsjedništva u vezi Otvorenog Balkana i donošenje odluka po ličnom nahođenju bez da smo vidjeli ijednu temeljitu analizu pokazuje pravu sliku naše politike. Neozbiljan i plitak pristup Komšića i Džaferovića u donošenju krucijalnih odluka za budućnost će najvjerojatnije dovesti do greške koju će narod i država ponovo platiti po visokoj cijeni - smatra Čolpa.



Manjina nas vodi u izolaciju

Pita se šta je alternativa, kad se već godinama ne mičemo na putu ka EU.

- Imajući u vidu da se godinama prema EU integracijama nismo pomakli niti jedan milimetar, a kako stvari stoje za njihovog mandata nećemo ni taj jedan, potrebno je znati šta je alternativa ako ostanemo u sendviču dvije unije u kojima prednjače NATO države. Naime, unutar sadašnjeg sastava Otvorenog Balkana dvije od tri države su punopravne članice NATO saveza i u tome nema ništa sporno. Smatram da je ovaj dvojac dužan informisati javnost kakav je plan za BiH kada se otvore granice unutar država Otvorenog Balkana. Komšić i Džaferović moraju predočiti rješenja koja će garantovati da BiH neće postati evropski geto - navodi Čolpa.

Na kraju ističe da nas manjina vodi u izolaciju.

- Suštinski problem je pasivni odnos kalkulanata na vlasti koji dovode državu u poziciju da moramo druge pratiti i njima se prilagođavati, mada nekada nismo ni to u stanju.Krajnje je vrijeme da ova tema bude dio javne debate, a ne da zbog državnika u pokušaju srljamo kao guske u magli - kaže Čolpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.