STAVOVI

Alija Kožljak za "Avaz": Hoće li Dodika kazniti i EU

Stvarni test za Dodika, ali i za BiH su sigurnosne institucije i tu će se prelomiti budućnost BiH, kaže Kožljak

Kožljak: Opasne izjave iz RS. Arhiv

Piše: A. Bajramović

5.8.2021

U toku su intenzivni razgovori međunarodnih zvaničnika, predstavnika ambasada, EUFOR-a i NATO-a s političarima, posebno predstavnicima sigurnosnih agencija iz RS, ali i cijele države, s ključnim upozorenjem da trebaju osigurati vladavinu prava u BiH.

Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i nekadašnji šef Misije BiH pri NATO-u.


Podrška Srbije

Ovakve aktivnosti međunarodnih predstavnika dolaze u vrijeme opasnih izjava Milorada Dodika, posebno onih u kojima prekršiocima Zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca obećava zaštitu policije RS.

- Neki tu situaciju upoređuju s onom kada su hrvatski zvaničnici pokušali uraditi nešto slično. Upravo takav scenarij moguć je i sada. Međunarodna zajednica čeka takav potez Dodika, jer će imati argumente da jednog legitimno izabranog predstavnika skloni s dužnosti zato što potiče nesigurnost, nestabilnost i nepoštivanje Ustava i zakona, a time i sukobe u BiH - dodaje Kožljak.

Poruka da ne ide dalje stigla je do Dodika, koji traži podršku Srbije, ali je ne dobiva jer je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić informiran da je međunarodna zajednica ovaj put odlučna da ide do kraja.


Alija Kožljak. Arhiv

- Stvarni test za Dodika, ali i za BiH su sigurnosne institucije i tu će se prelomiti budućnost BiH. Vidjet ćemo dokle će Dodik insistirati na tome da se ne poštuju Ustav i državni zakoni i da se entitetske agencije eventualno suprotstave državnima. Ako do toga dođe, države EU će se pridružiti SAD u vezi sa stavljanjem Dodika na “crnu listu”. Međunarodna zajednica će političare i klastere političara eliminirati iz političkog života - ističe prof. Kožljak.


Pojačan angažman

Pojačan angažman međunarodne zajednice u BiH Kožljak je najavio u razgovorima za “Avaz” neposredno nakon izborne pobjede američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

- SAD, Velika Britanija, Njemačka, zemlje EU postigle su konsenzus, o BiH se razgovara i s Rusijom na način da njene euroatlantske integracije nemaju alternativu - kaže Kožljak i dodaje da je dokaz pune saglasnosti imenovanje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Nepoštivanje Tužilaštva BiH

Ovu priliku Bosna i Hercegovina mora iskoristiti, smatra Kožljak, naglašavajući da su odgovori na probleme koje servira Dodik državnički odnos i saradnja probosanskih snaga.

- Prvi pokazatelj zalaganja za BiH je stopostotno zalaganje za vladavinu prava, antikorupcijsko djelovanje, borbu za funkcioniranje i poštivanje institucija BiH. Znači, nema nepoštivanja Suda, Tužilaštva BiH, svakodnevnih afera i zaštite onih koji su u njima učestvovali - smatra Kožljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.