PRIJEDOR

Obilježena 29. godišnjica početka raspuštanja logora "Omarska“

Mirsad Čaušević je nakon 29 godina ponovo došao u na lokaciju gdje je nekada bio logor "Omarska“

Sa lica mjesta. Anadolija

Anadolija

6.8.2021

Na mjestu nekadašnjeg logora "Omarska", danas je u prisustvu brojnih bivših logoraša, udruženja logoraša, međunarodnih predstavnika, te porodica šehida obilježena 29. godišnjica od raspuštanja logora, a poslana je i jasna poruka da se zločin ne smije zaboraviti, javlja Anadolija.

Skup su organizovali Udruženje logoraša "Prijedor 92“, Udruženje logoraša Kozarac, Regionalni savez udruženja logoraša regije Banjaluka, Udruženje "Sedra“, a pod pokroviteljstvom Saveza logoraša u BiH. Polaganjem vijenaca i puštanjem balona u zrak odata je dužna pošta onima koji to nisu dočekali.


U mojoj familiji je stradalo 47 članova

Mirsad Čaušević je nakon 29 godina ponovo došao u na lokaciju gdje je nekada bio logor "Omarska“. Kaže kada dođe na ovo mjesto prvo pomisli na sve ubijene.

- Sjetite se ubijenih, rodbine, komšija, prijatelja, svih onih koji su prošli strašnu torturu. Osjećaj je neopisiv i teško ga je prenijeti onom ko to nije doživio. Meni evo u trenutku dođe muka i povraća mi se. Ja sam ovdje u ime žrtava i od njih nekako dobijam snagu. Siguran sam da nećemo nikad zaboraviti šta se ovdje desilo i borićemo se uvijek za prava svih žrtava - poručio je Čaušević.

Mirsad Duratović, bivši logoraš logora "Omarska", sadašnji predsjednik Skupštine Grada Prijedora i predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka, kaže za AA da su sjećanja bolna, ali i da istina i pravda dovode do boljeg suživota među narodima koji žive na ovim prostorima.

- Bio sam zatočen od 20. jula do 6. avgusta u ovom logoru i imao sam 17 godina. Sjećanja na te dane ne blijede i danas su jako teška, mada bi čovjek ponekad htio i da ih zaboravi, ali ne može. U mojoj familiji je stradalo 47 članova 1992. godine u roku od nekoliko dana. Prošle godine su u krugu nekadašnjeg logora postavljene dvije Spomen-ploče, jedna od bivših logoraša i jedna koju su postavili Prijedorčani srpske nacionalnosti. Istinom i pravdom trebamo težiti ka boljem suživotu svih naroda na ovim prostorima - rekao je Duratović.

Osim žena, u logoru je bilo zatočeno i 28 maloljetnika

U logoru "Omarska“ je bilo zatočeno oko 6. 000 Prijedorčanina nesrpske nacionalnosti, dok ih je oko 700 ubijeno. U logoru je boravilo i 37 žena, a njih pet nije živo napustilo logor. U logoru je bilo i 28 maloljetnika.

Dio logoraša logora "Omaraska“ ubijen je na Korićanskim stijenama, dio na Hrastovoj glavici, a mnogi su podlegli od mučenja.

Početkom avgusta, poznati američki i britanski novinari su otkrili postojanje prijedorskih logora, a zahvaljujući njima mnogi su preživjeli.

Logor "Omarska“ je kao i logori "Keraterm“ i "Trnopolje“ formiran 26. maja 1992. godine po odluci Kriznog štaba tadašnje opštine Prijedor.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.