ETILEN OKSID

Nakon povlačenja popularnih sladoleda: U cijeloj Evropi zabrinuti zbog opasnog pesticida

Proizvodi u kojima je nađen etilen-oksid na evropskom tržištu najčešće dolazili iz Indije, kažu u Agenciji za sigurnost hrane BiH

M. Smajkić
  • S polica trgovina povučeni mnogima omiljeni sladoledi

    S polica trgovina povučeni mnogima omiljeni sladoledi

    Foto: Ilustracija


Iako potrošači u evropskim zemljama imaju dobru zaštitu, ipak, pojava incidenata na tržištu, uglavnom zbog uvezene hrane, sve je češća.

Jedan od najvećih izazova s kojima se trenutno suočavaju nadležne institucije za sigurnost hrane u Evropi je prisutnost etilen-oksida, pesticida koji se koristi pri dobivanju aditiva E410, u različitim prehrambenim proizvodima, što su nam potvrdili u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Upravo zbog prisutnosti etilen-oksida ovih dana su s polica naših trgovina povučeni neki od najpopularnijih sladoleda “Snickers”, “Twix”, “Bounty” i M&Ms.

Aktivne materije

- Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva pa, u skladu s tim, nije dopušteno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten etilen-oksid. U skladu s važećim propisima u BiH, zabranjena je i upotreba etilen-oksida kao aktivne materije u sredstvima za zaštitu bilja - naglasili su iz Agencije.

Iako je etilen-oksid kancerogen, otrovan ako se proguta ili udiše te može prouzrokovati neplodnost, ipak, u povučenim sladoledima su, kako je to navedeno, pronađene izuzetno male količine aditiva te su utvrđene vrijednosti ispod toksičnih doza.

Korištenje etilen-oksida zabranjeno je i u zemljama Evropske unije, a iz Agencije nam je pojašnjeno da je hrana u kojoj je utvrđena prisutnost etilen-oksida u proteklih godinu na evropsko tržište najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen-oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.

Brzo uzbunjivanje

- Pojačane kontrole različitih prehrambenih proizvoda na prisustvo etilen-oksida intenzivirane su nakon što je u susamu porijeklom iz Indije kontrolama u Belgiji utvrđena prisutnost ove materije. Naknadno je utvrđeno da je ova aktivna materija korištena i u proizvodnom procesu za neke druge proizvode koji su stavljeni na evropsko tržište, pa su stoga u više zemalja na snazi mjere povlačenja i opoziva različitih proizvoda - kazali su nam iz Agencije.

Sve informacije na evropskom nivou, podsjetili su, razmjenjuju se putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), čija je kontakt tačka i Agencija za sigurnost hrane BiH.

Inspekcijska nadležnost

Agencija za sigurnost hrane BiH, u skladu s važećim propisima, nema nadležnosti za kontrolu zdravstvene ispravnosti i higijene hrane prilikom uvoza, kao ni na tržištu BiH. Naime, to spada u nadležnosti inspekcijskih organa.

Više o temi Agencija za sigurnost hrane BiH

NA VRH

Podijeli članak na