UMJETNIČKI PERFORMANS

Goli u izlogu usred Banje Luke, reagirala policija

Policija je napravila uviđaj. Da li je bilo anonimnih pritužbi, ne znam, ali mi smo performans završili, uz aplauz , rekla je Vujković

Ova umjetnička ekspresija nije naišla na odobravanje svih. Galerija Plus

L. M. / ATV

7.8.2021

Muzej savremene umjetnosti RS u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultetom likovnih umetnosti i Odjeljenjem za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu otvorio je izložbu „Inter/Akcija“, koja je predstavljena u izložbenom prostoru Galerije Plus.

Ipak, ova umjetnička ekspresija nije naišla na odobravanje svih. Zbog toga je uslijedila anonimna prijava banjalučkoj policiji. Prijavljeno je da se dvije nage osobe nalaze u Galeriji "Plus".

Nakon toga policija je postupila po prijavi, upozorili su prisutne koji nisu nastavili sa činjenjem prekršaja.

- Policija je napravila uviđaj. Da li je bilo anonimnih pritužbi, ne znam, ali mi smo performans završili, uz aplauz - izjavila je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković.

Navela je da je izložba otvorena performansom umjetnika koji je postdiplomac u Beogradu.

- To je rad koji korespondira u osnovi sa historijom umjetnosti, u smislu da su naga tijela prisutna kroz historiju umjetnosti, od antike do danas. Način kako je izveden aludira na baroknu umjetnost i zapravo se bazira na tijelu kao medijumu za izvođenje umjetničkog djela - kazala je Vujković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.