RECEPT ZA DUG ŽIVOT

Ana Abramuša, stogodišnjakinja iz Žepča ima 18 unučadi i isto toliko praunučadi

Samoća je, kako kaže, veliki neprijatelj svakog čovjeka

Piše: R. Agić

9.8.2021

Baku Anu obišao načelnik općine. R. Agić

 

Ana Abramuša iz sela Matina, sa svojih 100 godina, najstarija je stanovnica općine Žepče. Jubilarni 100. rođendan ova vitalna starica proslavila je u krugu svojih najbližih.

Rođena je u Čustom Brdu, a iza sebe ima dva braka. Prvi muž Pero Mijatović je nestao u Drugom svjetskom ratu u Sloveniji. Drugi put se udala za Niku Abramušu, s kojim je dobila dva sina i dvije kćerke, a danas od njih ima 18 unučadi i 18 praunučadi.


Radila teške poslove

Sa svojih stotinu godina prisjeća se radosnih, ali i teških dana. Kaže da je život nije mazio. Prehranjivala je sebe i porodicu radeći teške poslove u najmu, gdje je i upoznala drugog muža. Naglašava da posebnog recepta za dugovječnost nema. Ono što ona iz iskustva preporučuje drugima jeste kretanje, šetnja i - izbjegavati prejedanje.

- Danas se ljudi, naročito mladi, vrlo malo kreću. Sjede i prejedaju se, što je vrlo loše za organizam - kaže baka Abramuša, dodajući da je sedmično i više puta išla pješice po nekoliko kilometara od Matina do Žepča i nazad.

Danas dnevno prijeđe po nekoliko stotina metara pješice. Kretala bi se i više, ali joj slabovidnost više ne dozvoljava duže relacije. Ljekare nije često posjećivala. Jednom je bila u bolnici, prije četrdesetak godina, kada je morala operirati bruh. 

Porodica na okupu

O njoj se danas brinu sin i njeni unuci koji žive s njom u istoj kući. Raduje je što su svi porodično ostali na okupu. Samoća je, kako kaže, veliki neprijatelj svakog čovjeka.

Povodom 100. rođendana, posjetio ju je općinski načelnik Mato Zovko, sa saradnicima, te joj uručio poklon i poželio dobro zdravlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.