APEL AMERIČKOG PROFESORA

Dejvid Petigru uputio apel Šmitu: Nacionalna memorijalna područja moraju biti uspostavljena širom RS

To je, smatra, logičan korak nakon usvajanja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina

Piše: A. Bajramović

7.8.2021

Profesor Petigru je prisustvovao tužnoj godišnjici u Omarskoj. Avaz

Dugogodišnji borac za istinu i pravdu za žrtve genocida i ratnih zločina u BiH, američki profesor Dejvid Petigru (David Pettigrew) uputio je apel visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) da mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini proglasi zaštićenim memorijalnim područjima.

To je, smatra profesor filozofije na Univerzitetu “Southern Connecticut”, logičan korak nakon usvajanja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.


Ograničen pristup

- Jedno od takvih spomen mjesta treba biti uspostavljeno i u Omarskoj. Predstavnici kompanije „Arcelor Mital“ dogovorili su se 2005. godine da uspostave spomen-obilježje, uključujući „Bijelu kuću“ i okolno zemljište i složili su se da će pristup biti slobodan. Međutim, do sada je spomenik bio zabranjen, a pristup je bio strogo ograničen. Zabrana spomen-obilježja u Omarskoj predstavlja diskriminaciju, jer izgrađena su i postoje spomen-obilježja počiniocima zločina u cijeloj RS. To je kršenje svih ljudskih prava na istinu i prava na memorijalizaciju zločina. Zato pozivam novog visokog predstavnika, gospodina Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da iskoristi svoje Bonske ovlasti i proglasi „Bijelu kuću“ i okolno zemljište zaštićenim memorijalnim područjem. On to može uraditi na isti način na koji je, sa četiri odluke tri visoka predstavnika, uspostavljen Memorijalni centar Srebrenica. Takva zaštićena, nacionalna memorijalna područja moraju biti uspostavljena širom RS, na mjestima boli kao što su Trnopolje, Foča, Višegrad, Kalinovik ... – kazao je Petigru.

Dejvid Petrigu u Foči. Arhiv

On dodaje da bi takva memorijalna područja bila mjesta sjećanja i obrazovanja budućih generacija, kako bismo se oduprli poricanju i spriječili ponavljanje zločina.

- Ponekad mislim, a možda je to i očigledno, da su izvršioci ova kukavička zvjerstva morali počiniti na izoliranim mjestima. U brdima oko Srebrenice, u šumama blizu Kalinovika, izoliranoj Omarskoj, skrivenim kućama u naseljima u Višegradu gdje su žene i djeca živi zapaljeni. Žrtve su zakopavali u masovne grobnice jer su mislili da to niko neće vidjeti i da niko nikada neće saznati – dodao je profesor Petigru.


Dejvid Petigru u Omarskoj. Arhiv

Izražava solidarnost

Ovih dana on je prisustvovao obilježavanjima tužnih godišnjica u Foči i Prijedoru, posjetio je i Kalinovik, a sutra će boraviti i u Višegradu, gdje će posjetiti i kuću u nekadašnjoj Pionirskoj ulici u kojoj je u junu 1992. zapaljeno više od 70 civila. Na taj način, pojašnjava, izražava svoju solidarnost sa preživjelima, te podržava njihovu borbu za istinu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.