STRUČNJACI

Doktor Rijad Konjhodžić za "Avaz": Delta soj koronavirusa nije smrtonosniji, ali se brže širi

Delta soj će, vjerovatno, postati dominantan i do kraja ovog mjeseca potpuno će zamijeniti alfa soj

Rijad Konjhodžić. Avaz

Piše: Z. Karić

8.8.2021

Nedavna pojava delta soja koronavirusa u našoj zemlji unijela je nemir među građane, samim tim jer se proširila informacija da je opasniji i smrtonosniji od alfa soja. 

Međutim, kako za “Avaz” pojašnjava Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike, delta soj nije smrtonosniji, već samo ima sposobnost bržeg širenja.



Nije novi

- Ovo nije novi virus i nije smrtonosniji od alfa soja, ali je tačno da se brže širi. Postoje klinički dokazi da se on zbog mutacija na genu, koji kodira za S-protein, jače veže za AC receptore u našem tijelu i zbog toga je zarazniji, ali nemamo klinički dokaz da izaziva težu kliničku sliku - kaže Konjhodžić.

On, također, navodi da je ovo što se dešava sastavni dio pandemije i nije ništa što se nije očekivalo i što bi moglo biti više zabrinjavajuće.

- Nama je čak ovaj virus vrlo blagonaklon što se tiče mutiranja. Evo, već godinu i po je u opticaju i mi još nemamo ozbiljnijih mutacija. Delta soj će, vjerovatno, postati dominantan i do kraja ovog mjeseca potpuno će zamijeniti alfa soj. Razlog za to je taj što je već sada delta sojem zaraženo više od pola pozitivnih osoba u BiH - navodi Konjhodžić i dodaje kako je to dokaz njegovog brzog širenja.

Delta sojem zaraženo više od pola pozitivnih osoba u BiH. ILUSTRACIJA

Lakši simptomi

Iako je primijećeno da se delta soj širi i među vakcinisanim ljudima, dobra stvar je, navodi naš sagovornik, to što izaziva znatno manje i znatno lakše simptome te je i to jasan pokazatelj da su vakcine učinkovite.

Iduća godina završna?

Konjhodžić upozorava da pandemija nije završena samo zato što se sada može ići u kafiće.

- Pandemija traje od dvije do pet godina. Nadam se da ćemo mi, zbog imunizacije, ući u kategoriju od dvije godine, pod uvjetom da ne dobijemo neki teži oblik u neko dogledno vrijeme. Nadam se, iskreno, da bi iduća godina trebala biti završna. Treba znati da se ne može završiti brže nego što obično pandemije traju - ističe Konjhodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.