ODGOVOR VSTV BIH

Adamović za "Avaz": Poslali smo žalbu, tražimo da se ukine disciplinska mjera Gordani Tadić

Adamović nam je rekao da je žalbu podnio prije tri dana i da je ona na odgovoru Uredu disciplinskog tužitelja

Adamović i Tadić. Avaz

Piše: M. Aš.

8.8.2021

Vlado Adamović, advokat glavne državne tužiteljice Gordana Tadić potvrdio je danas za "Dnevni avaz" da je uputio žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV -a BiH kojom je  Tadić razriješena dužnosti.

Adamović nam je rekao da je žalbu podnio prije tri dana i da je ona na odgovoru Uredu disciplinskog tužitelja (UDT BiH).

 - Poslije toga cijeli postupak ide Drugostepenoj komisiji VSTV-a. Tražio sam se da se ukine mjera o razrješenju dužnosti. Sve što je Prvostepene komisija objavila ne stoji. Pa Serž Bramerc je u svim izvještajima pohvalio Gordanu Tadić i Tužilaštvo BiH, i to pred UN-om - rekao nam je Adamović.

Tadić je razriješena dužnosti  kako se navodi u odluci Prvostepene komisije VSTV-a BiH jer je  "počinila disciplinske prekršaje".

Njoj je izrečena disciplinska mjera "premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH".

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je početkom aprila disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH. Dok je Tadić disciplinski kažnjena za mnogo blaža djela, Debevec, koji je krio 14 godina imovinu u Španiji, "dernečio" s osumnjičenima, samo je javno opomenut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.