OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Mehmedović: Milošević je i službeno ratni zločinac, Hag potvrdio da su on i ratni lideri Srba predvodili agresiju na BiH

Međunarodna zajednica je učinila još jedan historijski korak za Balkan, naveo je Mehmedović

N. Aj.

Šemsudin Mehmedović

Foto: Facebook


Šemsudin Mehmedović, zastupnik Parlamentarne skupštine BiH, na svom Facebook profilu objavio je status posvećem detaljima haške presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Prenosimo ga u cijelosti:

- Konačno potvrđeno da je Milošević izvršio agresiju na Bosnu i Hrvatsku i da je ratni zločinac!

Hag je historijskim utvrđivanjem postojanja udruženog zločinačkog poduhvata od strane najvećih srpskih dužnosnika iz vojnog, političkog i policijskog vrha u proteklom ratu opečatio krivnju onih koji su bili najodgovorniji za najveća zlodjela na Balkanu. Konačno je potvrđeno da su Milošević i ratni lideri Srba provodili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Hagu u presudi Simatoviću i Stanišiću koja ima 296 stranica poimenice je potvrdio ko su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata.

U presudi pod tačkom 380 Pretresno vijeće je preciziralo da su to bili: Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arakan.

Nakon ovog Milošević je i službeno ratni zločinac, jer mu se to do sada nikada nije dosudilo iako je bio najodgovorniji za smrt preko 200 hiljada ljudi.

A šta je sa ostalima? Neki su pušteni prije isteka kazne, neki su u zatvoru, a ostali...?

Sjene rata moraju izaći na vidjelo! Istina je jedini način da se kolektivitet izliječi od odgovornosti! Priznanje tuđih grešaka će ljude produhoviti i osvijestiti ih da oni nisu grešni. Sada je na dužnosnicima Srbije da se ograde od zločina počinjenih u njihovo ime preko institucija Srbije, i da jasno stanu na stranu pravde. Mogu da nastave sa negiranjem onoga što je jasno presuda i fakti dokazali, ali će biti opečaćeni u istoriji kao neko ko je na zločinu temeljio svoje političko djelovanje. Ostat će "jahači apokalipse".

Međunarodna zajednica je učinila još jedan historijski korak za Balkan! Sada je na našim sudovima da se pozabave sa predmetima ratnih zločina koji su im delegirani!

Na institucijama Bosne je da kapitaliziraju ovu, vjerujem, najznačajniju presudu, koja ima pravnu, moralnu, povijesnu ali i političku dimenziju - napisao je Mehmedović na Facebooku.

  • Objava Šemsudina Mehmedovića na Facebooku

    Objava Šemsudina Mehmedovića na Facebooku

    Foto: Printscreen


NA VRH

Podijeli članak na