ISKORISTITI POTENCIJALE

Ambasada SAD za "Avaz" o inicijativi "Otvoreni Balkan": Podržavamo regionalna nastojanja da se u oblasti ekonomije teži koordinaciji i integraciji

Navode da bi Bosna i Hercegovina trebala iskoristiti regionalne integracijske incijative da ostvari napredak u postizanju slobode kretanja ljudi, roba i usluga

Ambasada SAD: Regionalne integracije i ekonomske reforme su neophodne ukoliko BiH. Arhiv

Piše: A. Jamaković

9.8.2021

Sjedinjene Američke Države svesrdno podržavaju regionalna nastojanja da se u oblasti ekonomije teži koordinaciji i integraciji u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije.

To su za "Avaz" kazali iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini na naš upit kakav je stav SAD povodom inicijative "Otvoreni Balkan", a koju su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije.


Završiti reforme

- Uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu je dodatni podsticaj postojećim nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU. Regionalne integracije i ekonomske reforme su neophodne ukoliko Bosna i Hercegovina želi da privuče investicije i obezbjedi održivi rast ekonomije - kazali su nam iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.


Navode da bi Bosna i Hercegovina trebala iskoristiti regionalne integracijske incijative da ostvari  napredak u postizanju slobode kretanja ljudi, roba i usluga.




Prihvatiti se teškog posla

- Ohrabrujemo svih šest zemalja zapadnog Balkana da iskoriste nedavni zamajac za daljnji napredak i prihvate se teškog posla da bi realizovale zajedničko opredjeljenje ka formiranju Zajedničkog regionalnog tržišta. Zapadni Balkan ima ogroman neiskorišteni potencijal, koji se iskazuje u viziji i naporima njegovih naroda da to bude uspješan i prosperitetan region koji je u potpunosti integrisan u EU - rekli su za "Avaz" iz Ambasade SAD u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.