SKUPŠTINA KS

Vranić kaže da mu nije jasno zašto građani ne žele "AstraZenecu", odgovorio i da li je tražio viski u Hitnoj pomoći

Oko 72 posto građana koji imaju više od 65 godina su vakcinisani, ali je odziv mlađih građana vrlo mali i pozivam ih da se što prije vakcinišu, zaključio je Vranić

Vranić: Trenutno je hospitalizovano 35 pacijenata, ali nijedan nema težu sliku. Fena

A. J.

9.8.2021

Ministar zdravstva Kantona Sarajeva Haris Vranić ocijenio je da je epidemiološka situacija u tom kantonu stabilna, ali je izrazio nezadovoljstvo malim brojem vakcinisanih građana.

- Broj testiranih se kreće od 500 do 800 dnevno, a broj pozitivnih u posljednjih sedam dana se kreće od šest do 25. Trenutno je hospitalizovano 35 pacijenata, ali nijedan nema težu sliku - kazao je Vranić na današnjem online zasjedanju Skupštine KS koje je u toku.


Poticaji za vakcinisanje

Također je istakao da se trenutno pripremaju za nadolazeći četvrti val, iako se nada da ga neće biti.


- Oko 72 posto građana koji imaju više od 65 godina su vakcinisani, ali je odziv mlađih građana vrlo mali i pozivam ih da se što prije vakcinišu - zaključio je Vranić, prenosi Fena.


Pojasnio je da je vakcina "AstraZeneca" vrlo učinkovita, te da ne shvata zašto je građani ne žele.


Zastupnici Skupštine KS su predložili da KS više ne prima donacije dok se ne potroše sve zalihe, te su predložili da se građanima dodjeljuju i određene stimulacije za vakcinisanje ili da se uključi neka marketinška agencija za promociju vakcinisanja.


Vranić je istakao da vakcinacija nije obligatorna i da je promocija zakazala u cijelom svijetu.


- Stanovništvo nije raspoloženo za vakcinaciju iz nekih razloga i to zahtijevu dublju analizu. Srbija je davala novac, Crne Gora vaučere, ali ni takvi poticaji nisu dali rezultate - naglasio je Vranić, prenosi Fena.

"Ne pijem"

Vranić je odgovarao i na zastupnička pitanja, a jedno se odnosilo i na to da li je tokom službene posjete Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS tražio da ga posluže viskijem, kako je to potvrdio  direktor ove ustanove Adem Zalihić.


- Nisam tražio viski u Hitnoj pomoći, ne pijem. Ako sam i tražio što odmah nije objavio. Ne prijem, pogotov ne bih dok radim i još da tražim viski u zdravstvenoj ustanovi - rekao je Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.