MAGLAJ

Djevojčici Nejri Mušinović za liječenje potrebna pomoć dobrih ljudi

Spas je operativni zahvat u istanbulskoj klinici „Medipol“

Piše: N. Bradarić

10.8.2021

Nejra nema djetinjstvo kao druga djeca. Avaz

Nejra Mušinović (12) već nekoliko godina nema djetinjstvo kao njene vršnjakinje ili sestra bliznakinja Nejla. Nejra ne smije potrčati, baviti se sportom, a u svemu tome je ograničava genetska bolest - opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija ili, narodski rečeno, zadebljanje srčanog mišića. Spas za Nejru je operativni zahvat u istanbulskoj klinici „Medipol“ koji košta 11.400 eura, a u ovaj iznos nisu uračunati ostali troškovi, kao što su avionske karte, troškovi smještaja i redovne kontrole.

Otežano disanje

Od Nejrine majke Amele saznali smo s čime se to bori porodica Mušinović već nekoliko godina, šta su sve prošli tragajući po klinikama u našoj zemlji da bi otkrili od čega boluje njihova Nejra.

- Nejra se rodila kao zdrava beba. Prije šest godina počela se žaliti na jake glavobolje, ljekari su rekli da su u pitanju migrene, a druge probleme nisu vidjeli. Zbog tegoba Nejra je u bolnici ponovno završila prije dvije godine i tada su ljekari posumnjali na šum na srcu, međutim, pretragama je otkrivena opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija. Tražili smo pomoć za svoju kćerku od Zenice, Tuzle, Sarajeva, gdje je prošle godine operirana u Centru za srce. Ljekari su uradili šta su mogli, ali cijela lijeva komora Nejrinog srca je u zadebljanjima. Nejra se bori s otežanim disanjem i bolovima u prsima. Bili smo svjesni da ćemo pomoć morati potražiti izvan BiH, a i ljekari su nam savjetovali operaciju u inozemstvu. Stupili smo u kontakt s Udruženjem građana za bolji Sanski Most. Oni su Nejrinu dokumentaciju poslali u Tursku i stigao je odgovor iz „Medipol“ klinike da mogu pomoći Nejri da živi bez bolova i lakše diše - ističe Amela.


Mušinović: Ljekari savjetuju operaciju u inozemstvu. N. Bradarić

Nejra je, dodaje Amela, itekako svjesna činjenice da bi njen život mogao biti puno kvalitetniji nakon operacije u Istanbulu.

- Nejra razumije svoje stanje, ali često je anksiozna i puna strahova. Ona ne smije požuriti ni potrčati kao druga djeca. Neki dan mi je rekla da se nada da će nakon operacije u Istanbulu ipak moći biti kao druga djeca - kaže Amela.

Vrijeme je ovdje ključni faktor i Nejra bi što prije s roditeljima trebala krenuti za Tursku. Zahvalna je svima koji su se do sada uključili u akciju pomoći, radnim kolegama u firmama „HM promet“ i AS.


Humanitarni telefon i računi za uplatu

Pozivom na broj 090 291 046 moguće je donirati 2 KM. Sredstva se mogu uplatiti i na neke od otvorenih računa: devizni račun: NOVA BANKA A.D. Banja LukaS WIFT: NOBIBA22 BA395550000035628021, Udruženje građana za bolji Sanski Most, Prijedorska 92b, Sanski Most 79 260, BiH, a za uplate u KM na broj 5556000035627915.

Ili na račun Nejrine majke Amele Mušinović otvoren kod „Sparkasse bank“ broj: 1990 – 4600 – 4317 – 0917 za uplate u KM. Za uplate iz inozemstva: SWIFT: GIBAATWG 1.ERSTE GROUP BANK AG WIEN SWIFT CODE: ABSBBA 22, Sparkasse Bank DD BiH Zmaja od Bosne 7, BiH, 71 000 Sarajevo. IBAN: BA39 1990 4600 4317 0917, Amela Mušinović, Bunarska 12, 74 250 Maglaj.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.