ZBOG RIJEKE NERETVICE

Profesor Spahić pisao načelniku Konjica: Da bi bili upamćeni po dobru budite uz svoj narod

Ne znam zašto branite interese Elektroprivrede, koja umjesto da čuva vodu za budućnost, svojim i tuđim privatnim projektima uništava sve zalihe pitke vode , naveo je

Muriz Spahić i Osman Ćatić. Avaz

Piše: Fu. M.

9.8.2021

Predsjednik Udruženja geografa BiH i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Sarajevu Muriz Spahić objavio je otvoreno pismo Osmanu Ćatiću, načelniku Općine Konjic.

Spahić ga u pismu, objavljenom na svom Facebook profilu, upozorava na značaj zaštite rijeke Neretvice.

Pismo profesora Spahića prenosimo u cijelosti:

Poštovani načelniče Osmane Ćatiću,

Već duže vremena, od kako je počela kampanja za zaštitu rijeke Neretvice, pratim odnos vlasti prema istom problemu i ne mogu ostati ravnodušan vašim odnosom prema prema ovoj hidrografskoj okosnici iz podgorine Zec planine. Iskreno sam se ponadao da posljednjim lokalnim izborima bit će stavljena tačka na uzurpaciju Neretvice, onako kako to rade obični građani vaše općine, kojima ste obećali u predizbornoj kampanji da ćete štiti njihove interese, a već ste na njih zaboravili u prvoj godini vašeg mandata.

Ne znam zašto branite interese Elektroprivrede, koja umjesto da čuva vodu za budućnost, svojim i tuđim privatnim projektima uništava sve zalihe pitke vode za rad zanemarivo male količine električne energije na području na kojem djeluje. U pitanju je općedruštveno dobro – voda na koju svi stanovnici Bosne i Hercegovine polažu suvereno pravo.

Reagirao visoki predstavnik

- Ako se ovome dodaju sumnjivi projekti, posebno oni koji se tiču Uticaja na okoliš, na osnovu kojih se izdaje okolinska dozvola, onda ćete se složiti sa mojim stavom izrečenim u radu koji sam o Neretvici objavio u Naučnom časopisu Acta geographica Bosniae et Herzegovinae, kojeg šaljem u prilogu, da bi uništavanje rijeke Neretvice sa 15 mhe na glavnom toku i pritokama bila nesagledivi ekocid i daleko velika šteta u odnosu na korist koja bi se time dobila.

Radi podsjećanja ću Vas ovom prilikom obavijestiti da me Elektroprivreda neposredno nakon agresije konsultovala kako i kojim načinom možemo spriječiti jednog bizmismena (Hrvata) da mu se ne dozvoli otimanje Duščice sedronosne rijeke koja u naselju Duge u općini Prozor (Rama) obrazuje dva veličanstvena vodopada preko sedrenih barijera. Stanovnici naselja su Bošnjaci koji su se neposredno nakon agresije vratili u selo na svoja imanja.

Spahić uputio otvoreno pismo Ćatiću. Printscreen

- Kao prirodnjak smatrao sam poziv opravdanim te sam nakon terenske opservacije napisao pismo Visokom predstavniku, u kojem sam ga podrobno obavijestio o namjerama koncesionara kojim bi se uništio tok Duščice i prekrasni sedronosni vodopadi koji su ranijim Zakonom stavljeni pod zaštitu kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini. Na moje pismo promptno je reagovao Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i vrlo brzo je zabranio sve radnje u vezi koncesije rijeke Duščice u naselju Duge.

Ovo je pouka kako u jednom slučaju Elektroprivreda se brine o stanovništvu i njihovim prirodnim resursima, a u drugom slučaju i na drugim mjestima ih uništava, slučaj sa rijekom Neretvicom.

Uzurpacija prirode

- Poštovani načelniče, mene hidrologa naučnika širokog spekra geografskog znanja kojemu su bliska znanja i drugih predmetnih oblasti koje sam predavao, a posebno: klimatologiju, meteorologiju, geomorfologiju i geoekologiju niko ne konsultira prilikom uzurpacija prirode koje imaju neslućene negativne posljedice.

Toga smo svjedoci ove godine u ovo vrijeme kada nepovoljni vremenski uvjeti štete prirodnim procesima u kojima vode ima sve manje, a korita nam ostaju suha, dok koncesionari izgradnom mhe za iste ne haju. Ljudi ostaju upamćeni; jedni po zlu, a drugi po dobru. Gospodine načelniče da bi bili upamćeni po dobru budite uz svoj narod, kako ste i obećali!

Nadam se da će ovo pismo u Vama probuditi osjećaj za pravdu! - naveo je Spahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.