HRABAR IZ BEOGRADA

Dodik i budan sanja: BiH nikad nije postojala, ako se pojavi novi Tramp treba proglasiti nezavisnost RS

Relativizirao je broj ubijenih Bošnjaka u Srebrenici kazavši da Haški sud to nikada nije utvrdio

Dodik je u obraćanju Bošnjake opet nazivao muslimanima. Srna

A. J.

10.8.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je na današnjoj tribini u Beogradu da je uvjeren u postojanje Republike Srpske, da je BiH eksperiment međunarodne zajednice i da ona nikada nije bila rezultat dogovora svih strana.

Kako je istaknuto, riječ je o "naučnoj" tribini u prostorijama Udruženja novinara Srbije (NUNS) pod nazivom "Inzkov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne", u organizaciji portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti".

Dodik je u obraćanju Bošnjake opet nazivao muslimanima te rekao da je dogovor u Dejtonu postignut pod prisilom međunarodnih aktera.

Kazao je i da je suverenitet pripada entitetima, ali i da su stranci počeli modelirati Dejtonski sporazum kao i da visokog predstavnika nije uvelo nijedno međunarodno tijelo.

Izjavio je i da BiH nikada nije postojala nego da ju je predstavljala grupa građana okupljena oko prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Tvrdi i da BiH ne liči na ono što je potpisano u Dejtonu, a Vijeće za implementaciju mira (PIC) nazvao je velikom zabludom.

Relativizirao je broj ubijenih Bošnjaka u Srebrenici kazavši da Haški sud to nikada nije utvrdio.

- Ta njihova istina za nas nikada ne može biti prihvatljiva, koliko god oni prijetnjama zatvorom pokušavali ušutkati ljude - kazao je Dodik.


Poručio je da se BiH kreće ka raspadu te da radi protiv "ovakve Bosne i Hercegovine" jer ne odgovara njemu i srpskom narodu.

Rekao je i da će brzo proći ostatak predsjedničkog mandata Džoa Bajden (Joe Biden) te da, "ako se pojavi novi Tramp treba proglasiti nezavisnost Republike Srpske".

Za Bajdenovu politiku je rekao da je nastavak one koju je vodio Klinton, a javnost u Srbiji je pozva da Kristijana Šmita (Christian Schmidt) ne zove visokim predstavnikom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.