REČENO ZA AVAZ

Granična policija: Nije evidentiran izlazak Savčića iz BiH, gdje se nalazi

Podsjetimo, Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS-a jučer je boravio u Sarajevu na ročištu nakon čega se uputio kući

M. Aš.

NIje evidentiran na izlazu iz BiH

Foto: Avaz


Milomir Savčić nije evidentiran prilikom pokušaja izlaska iz BiH, rečeno je Avazu iz Granične policije BiH. 

Navedena policijska agencija ne raspolaže informacijama da je napustio područje BiH. Međutim, prema informacijama Avaza to ne mora značiti da nije napustio BiH. Opravdano se sumnja da se Savčić nalazi na teritoriji Republike Srbije.

Podsjetimo, Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS-a jučer je boravio u Sarajevu na ročištu nakon čega se uputio kući. Nakon što mu je oko 16 sati određen pritvor, Sudska policija BiH ga u večernjim satima nije pronašla na njegovoj adresi stanovanja.

Sud BiH je zbog toga danas donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici jer je nedostupan institucijama BiH.

  • Gdje se nalazi Savčić

    Gdje se nalazi Savčić

    Foto: Avaz


Državni sud je Savčiću izrekao mjeru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane istupanja u medijima po pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici.

Ovaj proces se na Sudu BiH vodi od juna 2020. godine, a optužnica je podignuta u januaru. Tužilaštvo BiH ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

O njegovoj lokaciji nije bio upoznat ni advokat Miodrag Stojanović, a s obzirom na to se niko nije javljao na telefon, sumnja se da je mogao pobjeći preko granice u neku od susjednih zemalja.

NA VRH

Podijeli članak na