BOSANSKOPODRINSKI KANTON

Halilović: Online model nastave nije opcija za početak školske godine

U BPK imamo jednu aktivno zaraženu osobu i već duži vremenski period nemamo novozaraženih, rekao je Halilović

Halilović: Zadovoljni smo načinom imunizacije. Fena

L. M./Fena

11.8.2021

Ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Eniz Halilović potvrdio je da će uputstvo o načinu početka školske godine na području BPK biti doneseno naredne sedmice uz saradnju resornih ministarstava, kriznog štaba i Zavoda za javno zdravstvo.

Po njegovim riječima, u trenutnoj epidemološkoj situaciji online model definitivno nije opcija.

- Federalni krizni štab predložio je da kantoni donesu uputstvo za novu školsku godinu a trenutno je definitivno sigurno da neće biti online modela nastave jer imamo povoljnu epidemiološku situaciju, ali naredne sedmice donijet ćemo odluku u njaboljem interesu učenika - istakao je Halilović.

Napomenuo je da je na području BPK-a epidmeiološka situacija povoljna ali da će, u skladu s preporukama federalnog kriznog štaba i u narednih 14 dana biti na snazi dosadašnje mjere.

- Te mjere su na snazi duži period i nije bilo potrebe za restriktivnijim. U BPK imamo jednu aktivno zaraženu osobu i već duži vremenski period nemamo novozaraženih tako da imamo jednu stabilnu situaciju i nadamo se da će se taj trend i nastaviti - napomenuo je on.

Dodao je da je i na području BPK-a evidentan slabiji interes za imunizaciju koja se provodi u svim lokalnim zajednicama.

- Mi smo zadovoljni načinom imunizacije koji provode timovi Domova zdravlja, a problem je manja zainteresiranost građana za vakcinu AstraZeneca kojom trentno raspolažemo. Ovom prilikom pozivam sve građane da iskoriste priliku i prijave se za vakcinaciju u svojim porodičnim ambulantama jer vakcina ima dovoljno i već ranije smo krenuli s masovnom imunizacijom - kazao je ministar zdravstva BPK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.