ODLUKA

Vlada TK: Pomoć privrednim subjektima iz oblasti javnog prijevoza

Radi se o iznosu od 800.000 KM sa ciljem saniranja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID 19, rekao je Bešić

Bešić: Refundirati dio bruto plaće. Fena

L. M./Fena

12.8.2021

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o utvrđivanju uslova i kriterija na osnovu kojih će vršiti podjelu finansijske pomoći privrednim subjektima u oblasti javnog, odnosno linijskog, vanlinijskog i taksi prijevoza.

Riječ je o pomoći za oko 1.500 uposlenika u ovim oblastima na području Tuzlanskog kantona.

- Radi se o iznosu od 800.000 KM sa ciljem saniranja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID 19. Unazad četiri mjeseca mi smo imali više sastanaka sa Privrednom komorom Tuzlanskog kantona i sa Udruženjem prijevoznika koji su istakli svoj težak položaj u kome su se našli, zbog mjera koje su i danas na snazi, a koje ograničavaju njihov rad i koje poskupljuju njihovo poslovanje – izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona Hamza Bešić.

U okviru ove odluke koja je rađena zajedno sa privrednicima i sa Privrednom komorom TK iznos od 800.000 KM je podijeljen na 610.000 KM koje će biti usmjerene za pomoć privrednim subjektima iz oblasti linijskog i vanlinijskog prijevoza i usluga autobuskih stanica, a 190.000 KM bit će usmjereno na pomoć privrednicima iz oblasti taksi prijevoza.

- Vlada Tuzlanskog kantona ovim sredstvima namjerava refundirati dio bruto plaće koju oni svojim zaposlenicima daju za mjesec april i maj 2021. godine i to na način da privrednim subjektima iz oblasti linijskog i vanlinijskog prijevoza osiguravamo sredstva u iznosu od 380 KM po jednom uposleniku za dva mjeseca, a privrednim subjektima iz oblasti taksi prijevoza 135 maraka za dva mjeseca pomoći u smislu plaćanja njihovih poreza i obaveza koje imaju - izjavio je Bešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.