EKSTRADICIJA

Sud BiH pustio Vinka Martinovića Štelu na slobodu, oduzet mu pasoš

Sudija Goran Radević rekao je da se Martinoviću neće odrediti privremeni pritvor, te da on ne odlučuje o izručenju

Piše: A. Čengić

12.8.2021

Martinović napušta zgradu Suda BiH. M. Haskić

Sud BiH je na današnjem ročištu odlučio da se uhapšeni Vinko Martinović Štela pusti na slobodu iz određene mjere zabrane.

Sudija Goran Radević rekao je da se Martinoviću neće odrediti privremeni pritvor, te da on ne odlučuje o izručenju.


Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu

- Martinoviću se oduzimaju svi putni dokumenti, te mu se zabranjuje napuštanje BiH. Konačnu odluku o izručenji donosi državni ministar pravde - rekao je Radević.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su Mostaru uhapsili Vinka Martinovića Štelu za kojim je bila raspisana potjernica iz Hrvatske zbog ubistva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine.

Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude.

Hrvatska je tada raspisala međunarodnu potjernicu. Martinović je državljanin BiH i Hrvatske.


Štela je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora

Prije pet godina, Županijski sud u Zagrebu je raspisao potjernicu za Martinovićem, koji se, kako je tada za „Avaz“ potvrdio Krešimir Devčić, glasnogovornik ove pravosudne institucije, išetao iz zgrade Suda uoči samog izricanja presude kojom je i osuđen na sedam godina zatvora. Bilo je to četvrto suđenje, nakon što je Vrhovni sud Hrvatske pred njegovo izručenje Haškom sudu ukinuo presudu kojom je Štela još 1998.godine bio osuđen na osam godina zatvora.

Zbog zločina nad Bošnjacima na području Mostara, Štela je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora, a nakon odsluženih dvije trećine kazne, u januaru 2012. je pušten na slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.