NAKON ROČIŠTA

Mamićev advokat Martinović: Sva priča o izručenju pada u vodu

Nije uopće pitanje hoće li biti izručen Zdravko Mamić, već je pitanje zašto je uopće došlo do molbe, kaže Mandić

Piše: Ad. A.

12.8.2021

Nakon ročišta u Sudu BiH Zdravku Mamiću o zamolnici Hrvatske za njegovo izručenje iz BiH, njegov advokat Davor Martinović u izjavi novinarima kazao je da ne postoje ni minimalni uvjeti za ekstradiciju.

- Tužilaštvo BiH i odbrana su dali svoje očitovanje u vezi sa zamolnicom. Ono što nije čest slučaj u praksi je da su i odbrana i Tužilaštvo imali identičan stav u pogledu na ispunjenosti uvjeta za izručenje, odnosno na ispunjenje takvih uvjeta. Zauzet je jasan stav da ne postoji ni minimum uvjeta koji bi moogli dovesti do izručenja Hrvatskoj. Postoje jasne zakonske odredbe koje nije moguće tumačiti niti postoji diskrecijska ocjena za bilo koga – pojasnio je Martinović.

On je pojasnio kakve pravne nedostatke ima zamolnica iz Hrvatske.

- Jasno je da to djelo za koje se traži izručenje minimalno zaprijećena kazna od šest mjeseci, a prema Konvenciji o ekstradiciji, prema ugovoru o izručenju između Hrvatske i BiH minimalno je zaprijećena kazna od godinu, odnosno četiri godine. Tako da sva priča jednostavno pada u vodu. Nije uopće pitanje hoće li biti izručen Zdravko Mamić, već je pitanje zašto je uopće došlo do molbe, jer je svima valjda jasno i pravnicima koji su početnici da nisu ispunjeni uvjeti. Tek sada će sudija za prethodni postupak vijeću dati mišljenje koje će donijeti konačnu odluku – rekao je Martinović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.