SUD BIH

Ode Zdravko eto Zorana: Hrvatska traži izručenje i mlađeg Mamića

Saznajemo da je ročište po zahtjevu Hrvatske za izručenjem Zorama Mamića zakazano 24. avgusta

Zoran Mamić:. Armin Durgut /Pixsell

Piše: M. Aš.

13.8.2021

U Sudu BiH jučer je održano ekstradiciono ročište po zahtjevu pravosuđa Hrvatske da Zagrebu izruči Zdravka Mamića, bivšeg savjetnika Dinama. Ovoga puta, Hrvatska je zatražila Mamića zbog istrage o tome da je podmićivao sudije u Osijeku, kako bi ga oslobodile optužbi za izvlačenje novca iz zagrebačkog kluba.

Tužilaštvo BiH se usprotivio izručenju  "jer nisu ispunjene pravne pretpostavke".

Molba za Mamićevo izručenje stigla je 6. jula. Također, Hrvatska je zatražila i izručenje njegovog brata Zorana. Tužilaštvo BiH je ta dva predmeta objedinilo, jer se radi o istim krivičnim djelima, rečeno je.

Saznajemo da je ročište po zahtjevu Hrvatske za izručenjem mlađeg Mamića zakazano 24.avgusta. Bilo je planirano 18.avgusta, ali je pomjereno na 24.

No, Hrvatska, za razliku od starijeg brata Zdravka, Zorana traži i zbog pravosnažnosti presude kojom je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora. 

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije tri mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.