DELEGAT SDP-A

Žuljević podnio inicijativu za ukidanje Doma naroda Parlamenta FBiH

Očigledno se radi o dogovorenom modelu vladajućih stranaka koji su na ovaj način sistemski srušili demokratiju, uveli nas u anarhiju i omogucili sebi vječno vladanje, smatra Žuljević

Žuljević: HDZ je dvogodišnjim blokiranjem imenovanja sudija Ustavnog suda, suštinski ugasio Dom naroda. Arhiv

A. J.

13.8.2021

Delegat SDP-a Aner Žuljević podnio je inicijativu za ukidanje Doma naroda Parlamenta FBiH zbog, kako je naveo, gotovo dvogodišnje blokade rada te institucije, odnosno blokade donošenja određenih odluka.

- HDZ je dvogodišnjim blokiranjem imenovanja sudija Ustavnog suda, suštinski ugasio Dom naroda Parlamenta FBiH u njegovoj najvažnijoj ustavnoj nadležnosti zaštite vitalnog nacionalnog interesa, stoga u skladu sa poslovnikom DN PFBiH podnosim inicijativu da se na osnovu ovlaštenja iz clana 143. usvoji Odluka o ukidanju Doma naroda PFBiH, naveo je Žuljević na Facebooku.

U obrazloženju se navodi da je Zakonodavac predvidio članom 42. u okviru zakona o postupku pred Ustavnim sudom na koji način se ostvaruju prava kada je u pitanju zaštita vitalnog nacionalnog interesa.


Politička, a ne stručna komisija

- U Ustavnom sudu osniva se Vijeće za zaštitu vitalnih interesa (u daljem tekstu: Vijeće) koje je nadležno za odlučivanje o pitanjima vitalnog interesa konstitutivnih naroda prema proceduri utvrđenoj ovim zakonom.


Vijeće se sastoji od sedam članova, dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan Član iz reda ostalih. Sudije bira Predstavnički dom i Dom naroda. Više od dvije godine traje trakavica u vezi s popunom upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH. Naime, ovaj sud sastoji se od devet sudija, a u Sudu ih je trenutno pet. Ne funkcionira ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, jer od sedam članova radi njih četvero. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH provelo je dva odvojena konkursa, prvi za troje nedostajućih sudija, a potom i za četvrtog, koji je u međuvremenu penzionisan.


VSTV je nakon toga tražio mišljenje od Ustavnog suda FBiH i kompletna dokumentacija sa ocjenama kandidata uz mišljenje Ustavnog suda dostavljena je rukovodstvu FBiH - navodi Žuljević.


Dodaje da na osnovu prethodno iznesenog nedvosmisleno jasno kako je Ustavna uloga Doma naroda PFBiH obesmišljena činjenicom da predsjednik FBiH Marinko Čavara već dvije godine onemogućava izbor sudija Ustavnog suda.


- Navedenim nezakonitim činom predsjednik FBiH svjesno opstruira mogućnost konstituiranja Vijeća za vitalne interese koje u trenutnom broju sudaca nema kapacitet za odlučivanje. Nevjerovatno je da su politički predstavnici HDZ-a koji su izraziti glasnogovornici prava konstitutivnih naroda svojim političkim potezima ugasili jedino nadležno tijelo koje je zaduženo odlučiti da li je nešto vitalni nacionalni interes ili ne?


Mjesecima traje zabrinutost i kampanja kada je u pitanju imenovanje političke, a ne stručne komisije za vrijednosne papire, dok se dušebrižnici ne oglašavaju o opstrukciji Ustavnog suda FBiH koja pravi nemjerljivu štetu šaljući dramatične poruke pravne nesigurnosti koju kreira politika bez bilo kakve krivične odgovornosti.


Naravno, očigledno se radi o dogovorenom modelu vladajućih stranaka koji su na ovaj način sistemski srušili demokratiju, uveli nas u anarhiju i omogucili sebi vječno vladanje kroz instrument opstrukcije kako se naredni izborni rezultati ne bi mogli implementirati, pa taman i po cijenu da je ugašen pravni institut vitalnog nacionalnog interesa - naveo je Žuljević.

Lažna zabrinutost nacionalnih lidera

Kaže i da je ovo samo potvrda da se već godinama radi o "lažnoj zabrinutosti nacionalnih lidera i njihovim svjesnim zloupotrebama u igranju emocijama naroda sa kolektivnim pravima, gdje se na kraju ispostavilo da je vlast uvijek važnija od svih narodnih/nacionalnih interesa".


- Na kraju, kako je dominantna Ustavna uloga Doma naroda, zaštita vitalnog nacionalnog interesa koja je opstrukcijom gosp. Čavare ugašena, ne vidim uopšte potrebu da takav nefunkcionalan Dom koji ne može štititi prava postoji i troši 8 miliona KM godišnje. Iz svega navedenog podnosim inicijativu, koju smatram svrsishodnom i koja će doprinijeti efikasnijem i ekonomičnijem radu zakonodavne vlasti nego što je to bilo praksa do sada - poručio je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.