DOGAĐAJ GODINE

Šta donosi 27. Sarajevo Film Festival: Dvije premijere na otvaranju

Za glavni grad Bosne i Hercegovine može se slobodno reći da će u periodu od 13. do 20. avgusta biti centar naše regije

Kino „Metalac“. Arhiv

Piše: Ilma JAKUPOVIĆ

13.8.2021

Za glavni grad Bosne i Hercegovine može se slobodno reći da će u periodu od 13. do 20. avgusta biti centar naše regije, a sve zbog održavanja 27. Sarajevo Film Festivala. Ljeto je sinonim za druženja na gradskim terasama, ukusne salate s lubenicom, ali i SFF, koji već 27 godina postaje mjesto okupljanja ljubitelja filma, ali i dobre energije koja se osjeti na svakom koraku, druženjima, smijehu i razgovoru o umjetnosti, kulturi i modi.


Festivalska pozornica


Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo zabljesnuli su festivalska pozornica i famozni crveni tepih, kojim svake godine prošetaju najveće zvijezde filmske produkcije iz cijelog svijeta, a nedaleko od ove šarmantne građevine, u Ljetnom kinu „Metalac“, postavljeno je kultno veliko platno koje željeno iščekuje svoje posjetioce.

Na Festivalu, koji iz godine u godinu okuplja zaljubljenike u film, za nagradu „Srce Sarajeva“ ukupno će se takmičiti 48 filmova.

U četiri takmičarske selekcije: igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, podržavajući i promovirajući regionalne mlade filmske profesionalce. Čast da vodi svečanost otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je mladom bosanskohercegovačkom glumcu Dini Bajroviću.

Glumica Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, nominiranog za Oskara, predsjednica je žirija Takmičarskog programa igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.


Svjetske premijere

Sa seta: Premijera filma bh. oskarovca Danisa Tanovića. Arhiv

Svjetskim premijerama dvaju bosanskohercegovačkih filmova večeras će biti otvoren 27. Sarajevo Film Festival: filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva „Bistrik7“, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Bele Tarra. Oba filma su netom završena i autori su učinili sve da bi bili ekskluzivno prikazani pred festivalskom publikom. Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu „Coca-Cola“, Ljetnom kinu “Safet Zajko”, Dječijoj kući „Novo Sarajevo“, kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u „Cineplexxu Sarajevo“, gdje će biti prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu „Stari Grad“ (plato prekoputa Vijećnice).

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu „Vatrogasac“, u sklopu programa „Specijalne projekcije“. Ovaj omnibus je međunarodna hronika prvih dana zaključavanja usljed Covida-19 u 14 privatnih kućnih filmova. Djelo je filmskog kolektiva „Bistrik7“, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Bele Tarra u Sarajevu.

U programu „Open Air“ ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je osam filmova, uključujući i film “Toma” Dragana Bjelogrlića, čijom će svjetskom premijerom 20. avgusta biti zatvoren 27. Sarajevo Film Festival. Film “Toma” je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje njegove početke, vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirirale prilikom komponiranja nekih od najvećih hitova, kao i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Osim Tominog, kroz film pratimo i živote poznatih umjetnika tog vremena: Silvane Armenulić, Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih. Scenarij potpisuju Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Dragan Bjelogrlić, Maja Todorović, direktor fotografije je Goran Volarević, a glume Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke – Mirjana Karanović. Film će tokom zatvaranja Festivala biti prikazan na više festivalskih lokacija.


„Summer Screen“


„Summer Screen“ program 27. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umjetnosti i pop-kulturi. Ovogodišnje izdanje programa donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop-kulture i savremene umjetničke scene.


Covid protokol

Anti-COVID mjere podrazumijevaju da su svi posjetioci Festivala evidentirani kao vakcinisani, preboljeli ili testirani, te uključuju obaveznu dezinfekciju ruku i obuće, fizički razmak i nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska sa zatvorenih festivalskih lokacija. Nošenje maske preporučuje se i za vrijeme projekcije, a zbog smanjenih kapaciteta kina potrebno je sjediti na obilježenim sjedištima. Kako bi gledateljima olakšali i ubrzali pristup festivalskim lokacijama, organizatori Festivala će izdavati Covid-sigurne akreditacije.

Obaveze posjetilaca SFF-a:

1. Primljene obje doze vakcine, te da je prošlo najmanje 14 dana nakon druge doze, odnosno 14 dana od vakcine „Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vakcina“ koja se prima u jednoj dozi, ili

2. da imaju potvrdu da su preboljeli COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci od obolijevanja, ili

3. negativan test (PCR ili antigenski) ne stariji od 48 sati.

Iz navedenog se izuzimaju djeca do 6 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.