STAVOVI

Analitičar Nedžad Ahatović za „Avaz“: BiH i Srbija u paketu idu u NATO i EU!

Angažman SAD i Brisela usmjeren ka jačanju države i njenih institucija

Ahatović: Dodikove prijetnje nisu ozbiljne. N1

Piše: A. Bajramović

13.8.2021

Dejtonski mirovni sporazum ne može se koristiti samo u segmentima koji nekome odgovaraju, kazao je za “Avaz” Nedžad Ahatović, analitičar i ekspert za sigurnost, komentirajući sve češće i radikalnije istupe člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Velika nervoza

Dodik je upravo jedan od političara koji se često pozivaju na Dejtonski sporazum, a svakodnevno ga krši pozivanjem na samostalnost RS i disoluciju države.

- Mislim da ta politika ima veoma velike izglede da u narednom periodu prestane biti aktuelna i da je zbog toga ovolika nervoza u manjem bh. entitetu - kaže Ahatović.

Nova politička kriza stvorena je nakon što je postalo izvjesno to da politika međunarodne zajednice u BiH doživljava zaokret, da Brisel i Vašington šalju svog visokog predstavnika, da žele konsolidirati državu te koordinirano BiH uvesti u NATO i EU.

Ahatović, zato, smatra da Dodik treba krenuti ka ispunjavanju svojih prijetnji ili konačno prestati političku situaciju opterećivati svojim unaprijed izgubljenim bitkama.

- Puno je problema, a sve vrijeme se državne institucije derogiraju i spočitava im se nefunkcionalnost, kako bi se država pokazala slabom, neorganiziranom i nepotrebnom. Zato je ovaj angažman SAD i Brisela usmjeren ka jačanju države i njenih institucija, uspostavljanju zajedničkih vrijednosti te da se BiH prihvati kao država, trajno rješenje, bez mijenjanja granica na Balkanu - ističe Ahatović.

Iako Beograd i Zagreb još nisu shvatili odlučnost SAD i Brisela pa i dalje gaje iluzije o podjeli BiH, Ahatović ne sumnja da će vrlo brzo BiH i Srbija u paketu ući u NATO.

Usporiti proces

- Bez obzira na stavove koje o NATO-u imamo danas, mislim da će se vrlo brzo promijeniti klima i da će se NATO stabilizirati na zapadnom Balkanu, a da će utjecaj Rusije sve više slabiti. Moj stav je da će Srbija i BiH, sasvim sigurno, u paketu ući i u NATO i u EU. To je već izvjesno pa je zbog toga prisutna ova nervoza iz Srbije i RS. Moskva može procijeniti da se proizvodnjom neke krize može usporiti taj proces. Možda neko iz Banje Luke misli da je došlo vrijeme da se pravi takva kriza, ali mislim da nikome nije u interesu narušavanje sigurnosti na zapadnom Balkanu i da niko nema političke ni vojne moći da promijeni bilo šta - kaže Ahatović.

Uspostaviti dijalog s RS

Politika probosanskih stranaka, kaže naš sagovornik, bazirana je na principu nereagiranja na Dodikove poteze, što kod običnih građana stvara nervozu, pa su potrebni proaktivan odnos i oprez.

- Potrebno je uspostaviti dijalog s RS, a ne s Dodikom, političarom čija je politika iracionalna od početka. RS je neotuđivi dio BiH, s politikom koja vodi taj entitet treba naći jezik razumijevanja koji bi stabilizirao situaciju - zaključuje Ahatović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.