NA LICU MJESTA

Novinari "Avaza" u rezidenciji ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona i njegovog partnera Felipa Tatonija: Velika vijest za bh. kinematografiju

Američka vlada i ambasadori, posebno Ambasada ovdje, jako je sretna kada ima ovakvu priliku jer pokazuje naše interesovanje, američki fokus na lokalnu kulturu i kulturno naslijeđe

Piše: Nerma Ajnadžić

14.8.2021

U rezidenciji američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erika Nelsona (Eric) večeras će biti održan prijem za organizatore i učesnike Sarajevo Film Festivala na kojem će biti i vrhunski bh. reditelji, poput Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića. Zvanice su već počele dolaziti, a među njima su i Amel Tuka sa suprugom Aminom, Branko Đurić Đuro sa suprugom Tanjom Ribič, Miro Purivatra...

Nije samo SFF povod već je Filipo Tatoni (Fillipo Tattoni), partner ambasadora Nelsona, objelodanio da imaju i velike vijesti koje se tiču kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju filma.

Ekipa "Avaza" je boravila u rezidenciji ambasadora SAD u Sarajevu uoči zabave te provela vrijeme u ugodnom razgovoru s Tatonijem.


Filmski centar Sarajevo dobit će grant iz ambasadorovog fonda

Ekipa "Avaza" je boravila u rezidenciji ambasadora SAD u Sarajevu uoči zabave te provela vrijeme u ugodnom razgovoru s Tatonijem.

- Dobrodošli u naš vrt. Večeras organizujemo zabavu u čast SFF-a, kao i Filmskog centra Sarajevo. Već dugi niz godina traje tradicija gdje američki ambasador upriliči prijem povodom SFF-a. Kada smo Erik i ja došli, među prvima koje smo upoznali bili su Miro Purivatra i Izeta, i oni su nas pitali da nastavimo tu tradiciju. Mi smo naravno pristali. To je jako dobra prilika da podržimo taj događaj, organizujemo zabavu i upoznamo se s mnogim ljudima koji dođu u grad na SFF. Prošle godine nismo bili u mogućnosti organizovati zabavu. I naravno da smo ove godine svi sretni što se Festival ponovo održava i što smo mogli organizirati ovu zabavu - kazao je Tatoni.


Filipo Tatoni: Filmski centar Sarajevo dobiti grant iz ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog naslijeđa. M. Haskić

Naglasio je da večeras proslavljaju još jednu stvar.

- A to je da će Filmski centar Sarajevo dobiti grant iz ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog naslijeđa. To je jedan fond koji se koristi širom svijeta. Dakle, svaka ambasada u svijetu ima sredstva iz tog fonda. Ljudi, institucije apliciraju za taj fond, koji se koristi u svrhu zaštite naslijeđa te zemlje. Najbitnije je da se sredstva fonda koriste za očuvanje kulturnog naslijeđa tih zemalja. Američka vlada i ambasadori, posebno Ambasada ovdje, jako je sretna kada ima ovakvu priliku jer pokazuje naše interesovanje, američki fokus na lokalnu kulturu i kulturno naslijeđe. Bez obzira je li se radi o obnovi zgrada, umjetnosti, čak i jezičkih stvari, naša sredstva koristimo da pomognemo lokalnoj kulturi. Ali i filmu, koji je dio kulture svake zemlje - kazao je Tatoni.


Zvanice pristigle na svečani prijem u rezidenciju - Avaz
Dnevni avaz
Direktor SFF-a Miro Purivatra - Avaz
Danis Tanović sa suprugom - Avaz
Dnevni avaz
+4

Pojasnio je da svaki ambasador u okviru procesa odobravanja grantova pregleda aplikacije i izvrši izbor.

- Na osnovu vrijednosti, odnosno onoga što ta aplikacija sadrži, to se šalje u Vašington gdje zasjeda posebna komisija koja provjerava sve detalje. Ovo sam kazao da objasnim koliko je teško dobiti taj grant zbog kompleksnosti samog procesa. Kada smo čuli da je naša aplikacija, odnosno Bosne i Hercegovine i sarajevskog Filmskog centra, dobila grant, bili smo jako sretni i željeli smo učiniti sve što je moguće da napravimo objavu i proslavimo, da ljudima kažemo to. Drago mi je što ćemo sarađivati s tim ljudima sada i u budućnosti kada se bude implementirao taj projekt. A, što se mene tiče, najbolji način da se tako nešto proslavi jeste organizovati dobru zabavu. Posebno u ovoj sedmici kada imamo predstavnike filmske industrije iz cijelog regiona i svijeta, smatrali smo da je najbolje to iskoristiti kako bi pred ljudima objavili da smo dobiti taj grant - kazao je Tatoni.

Istakao je da Filmski centar Sarajevo čuva filmsku građu i originalne filmove iz bivše Jugoslavije u periodu iz 1960-tih godina do kraja 80-tih i početka 90-tih.


Druženje s novinarima: Tatoni otkrio da su mu najdraži filmovi "Kuduz" i "Ničija zemlja". M. Haskić

- Radi se o stvarnim orginalnim filmovima, koji su jako osjetljivi i kojima treba posvetiti pažnju. Neke stvari treba restaurirati, ali je najvažnije da se sve to očuva kao originalni materijal. Osim obnove i zaštite u sklopu ovoga granta, sva ta filmska građa će se digitilizirati i samim tim bit će na raspolaganju široj publici i moći će se koristiti i u budućnosti. Smatram da je ovaj projekt jako važan iz više razloga. Jedan od njih je taj da pokazuju da su Sarajevo i BiH uvijek bili u centru filmske industrije. Ovdje se nalazilo nekoliko produkcijskih kuća od samog početka snimanja u bivšoj Jugoslaviji - rekao je Tatoni.

Naglasio je da ovaj projekt nije važan samo za Sarajevo već i za cijeli region bivše Jugoslavije.

- Zato što će se moći zadržati ono što je orginalno proizvedeno. Vi znate da to prevazilazi i granice i generacije. To su vrlo bitne informacije koje će biti na raspolaganju svima da bi mogli to koristiti koliko i kada žele zahvaljujući procesu digitalizacije. U katalogu koji ćemo vam dati, vidjet ćete taj sjajni sadržaj što Centar čuva. Vjerovatno poznajete većinu tih filmova, gledali ste ih s roditeljima ili bakom i dedom. Moram reći da su neki od tih filmova vrlo važni za nas. Naime, prije nego što dođemo u neku zemlju, mi se pripremamo. A da bismo se pripremili mi gledamo filmove iz tih zemalja. Imao sam priliku da gledam neke od tih filmova, čak sam imao i zadaću nakon što bih ih pogledao. Ali to je za mene bio svojevrsni prvi kontakt s BiH - istakao je Tatoni.

Na pitanje koji mu je najdraži film kazao je da je to teško, ali je ipak izdvojio filmove "Kuduz" i "Ničiju zemlju".


Projekat digitalizacije važan za cijeli region. M. Haskić

Otkrio je da je "Kuduz" imao priliku gledati u društvu reditelja Ademira Kenovića kod njega kući te da mu je on govorio i neke priče iza kulisa.

- "Ničija zemlja" Danisa Tanovića je jako dobar film, ne što je dobio Oskara, već što mi je približio neke stvari o BiH iz perioda o kojem taj film govori. Taj film mi je bio i prvi uvod u bh. humor. Vrlo teško je za strance to shvatiti. Mislim da sam do dada shvatio. Za strance na početku tonizgleda suho, a ni danas nisam siguran je li se neko šali ili je ozbiljan. To je jako važna lekcija za sve koji se presele u Sarajevo, taj film treba pogledati. Danis će i večeras biti tu. Bilo je sjajno pogledati njegovo posljednje ostvarenje "Deset u pola". Dopao mi se humor i iz tog filma. Sada ga razumijem, nakon dvije i po godine. Šalio sam se s Danisom i rekao sam mu: "Ovo je prvi bh. film sa sretnim završetkom". Mislim da je to savršen film za početak SFF-a, lagana priča koja nas je uvela u festivalske dane nakon tmurnih godinu i po koje su iza nas. Ne mogu da ne spomenem film "Valter brani Sarajevo", to je klasik. Čak i muzika iz tog filma je nešto što svakodnevno možete sresti i čuti u Sarajevu, jedan ključni dio filmske industrije ovog grada - otkrio je Tatoni.

Nismo mogli da ne primijetimo da su pripremljeni stolovi za zabavu nazvani po filmovima. Osim spomenutih, tu su bili i "Bitka na Neretvi", "Ko to tamo peva"... Tatoni nam je rekao da će sjediti za onim koji nosi naziv po filmu koji je Tanoviću donio Oskara - "Ničija zemlja".


Stolovi nazvani prema ostvarenjima bh. kinematografije. M. Haskić

- Bilo je teško izabrati imena ovih filmova od ogromnog brojeva klasika koji su snimljeni na ovom prostoru. Nadam se da smo napravili dobar izbor koji pokazuje raznolikosti arhive Filmskog centra Sarajevo kao i raznih generacija reditelja - rekao je Tatoni.

Osvrnuo se i na nominaciju za Oskara xa najbolji strani film "Quo vadis, Aida?" rediteljice Žbanić.

- Sama činjenica da je film nominovan za Oskara je velika čast. Jako je teško doći doći do konačne nominavije, svi bi trebali biti nevjerovatno ponosni na film i sve one koji s radili na njemu. To je težak film za napraviti. Jako osjetljiva tema za koju je trebalo smisla i profesionalnog pristupa. Mislim da je Jasmila uspjela napraviti savršenu ravnotežu. Dirljiva priča. Zahvaljujući nominaciji za Oskara, film će imati priliku vidjeti mnogo šira publika. Jasmila dolazi večeras - rekao je Tatoni.

Naglasio je da je s ambasadorom Nelsonom gledao film prvi put na premijeri u Srebrenici.


Bio je jako lijep dan u Sarajevu

- Činjenica da smo gledali taj film u Srebrenici bilo je jako emotivno. To je nešto što nas je jako dirnulo i što ćemo pamtiti dugo. Zaista nešto što će ostati s nama zauvijek, to iskustvo - kazao je Tatoni.

Sa obzirom na to da je danas održana Bh. povorka ponosa kojoj su prisustvovali Tatoni i ambasador SAD u BiH Nelson, Tatoni je kazao da je bio jako lijep dan, te da je jako dobro organizirano.

- Vrlo veselo i puno boja. Bilo je jako vruće. Lično sam zahvalan organizatorima. Danas je predstavljena velika raznolikost među učesnicima, mnogo mladih ljudi. Govorili su o nedostatku oblasti zaštite ljudskih prava i civilnom društvu u BiH. Vrlo je bitna poruka koju su prenijeli. Također, moram se zahvaliti i izraziti poštovanje sigurnosnim snagama koje su jako dobro odradile posao u gradu. Možda je ovo bilo za građane ne baš najbolja situacija. Međutim, bilo je sigurno okruženje za ljude da kažu ono što imaju da budu vidljivi. Sve je prošlo u miru, nije bio niti jedan incident što je vrlo bitno. Na tome sam im zahvalan. I ta poruka koja je prenesena, vrlo je bitno da je na taj način prenesena - zaključio je Tatoni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.