INSTITUT IZ KANADE

Negiranje genocida nije sloboda govora, nego govor mržnje

Zabrane negiranja genocida od strane socijalnih mreža, genocida potvrđenog presudama najviših međunarodnih sudova, jeste opravdano, kažu iz IGK-a

Negiranje genocida nije sloboda govora. Avaz

A. Ka. / Fena

15.8.2021

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da negiranje genocida nije sloboda govora, nego govor mržnje koji uvećava patnje žrtava i preživjelih.

- Zato je pozitivna reakcija Twittera i Youtubea da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama na zahtjev IGK-a veoma bitna jer stavlja tačku na nekažnjivost korištenja socijalnih mreža u procesu negiranja genocida, negiranja historijskih, sudskih i naučnih činjenica o genocidu i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca - ističu u IGK-u.

Upravo zbog toga, dodaje se u saopćenju, zabrane negiranja genocida od strane socijalnih mreža, genocida potvrđenog presudama najviših međunarodnih sudova, jeste opravdano i ne predstavlja suzbijanje slobode govora.

Zabrana negiranja genocida i ratnih zločina kod nas ušla je u posve novu fazu nakon odluke Valentina Incka (Inzko), bivšeg visokog predstavnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.