PROJEKTI

"Aerodrom Bihać" na korak do realizacije višegeneracijskog projekta, potpisan memorandum u UAE

Bajrić dodaje da osnivač i finansijer trebaju uraditi ono što su obećali, kako bi do kraja godine objavili javni poziv i shodno tenderu izabrali najboljeg investitora

Bajrić potpisao memorandum s konzorcijem iz Dubaija. JP Aerodrom Bihać

Piše: A. J.

15.8.2021

Vršilac dužnosti direktora "Aerodroma Bihać" Adnan Bajrić potpisao je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Memorandum o razumijevanju s konzorcijem iz Dubaija. Time je "Aerodrom Bihać" na korak do realizacije višegeneracijskog projekta izgradnje aerodroma u Krajini.

- Memorandum je rezultat prethodne godine i razmjene informacija i razrade projekta, ne samo investitora iz UAE, nego i Turske i drugih država sa Bliskog i Dalekog istoka. Ovo je znak i inicijativa našem osnivaču - Gradskom vijeću Bihaća da se odredi koji model saradnje želi ponuditi investitorima, a našem finansijeru - Vladi FBiH je šansa da omogući adekvatne pretpostavke za potencijalne investitore kao što je eksproprijacija zemljišta što bi nam udjel - omjer suvlasništva povećalo ili is/finansira projekat do kraja i oduži se Krajini. Minimalno što mogu i trebaju uraditi jeste da izdaju suverene garancije u vezi minimalnog broja putnika - prometa, ali i Vlada USK-a da podrži realizaciju projekta, da Zakon o JPP ne ostane samo na papiru, jer ćemo imati širu društvenu, privrednu i drugu korist i značaj od aerodroma - kaže Bajrić.


Memorandum je potpisan s konzorcijem "Chemie Tech DMCC" (CTD) i "Emirates Gates Investment" (EDI). JP Aerodrom Bihać

Dodaje da osnivač i finansijer trebaju uraditi ono što su obećali, a oni planirali kroz Trogodišnji plan aktivnosti, kako bi do kraja ove godine objavili javni poziv i shodno tenderu izabrali najboljeg investitora, te početkom 2021., počeli sa izgradnjom aerodroma i za godinu - dvije počeli s letovimai


- Trebat će nam malo vremena da Aerodrom postane samoodrživ, odnosno profitabilan, a sigurno da hoće i to samo kroz nekoliko godina zahvaljući našoj krajiškoj dijaspori, privrednim aktivnostima sa Evropom, kao i turističkim sa Azijom. Ovo je historijska šansa za ostvarenje naših višegeneracijskih snova i želja, ali i razvoj privrede i turizma, približavanje domovine dijaspori, omogućavanje, dolaska, povraka i investranja u domovinu - kaže Bajrić.


Memorandum je potpisan s konzorcijem "Chemie Tech DMCC" (CTD) i "Emirates Gates Investment" (EDI).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.