REAKCIJE

Kožljak za "Avaz": Moguće je uklanjanje Dodika, postignut je konsenzus ključnih centara odlučivanja

O Miloradu Dodiku će se raspravljati u sasvim drugom kontekstu, a to je njegovo pomjeranje s političke scene, navodi Kožljak

Razgovarao: D. Hadžović

Alija Kožljak

Foto: Arhiv


Na potezu bh. diplomatija

- To nije nikakva novina, jer je Kina s Rusijom već izrazila protivljenje tome samim tim što je inicirala rezoluciju pri Vijeću sigurnosti UN-a da se ne imenuje novi predloženi visoki predstavnik za BiH. Međutim, to neće imati velikog utjecaja na rad i djelovanje visokog predstavnika iz više razloga. Jedan praktični je da generalno sve aktivnosti će biti upravljane kao i dosad, posredstvom Vijeća za implementaciju mira, a tu Kina nije, navodi Kožljak.

No, Kožljak pak vjeruje da bi uz pametnu diplomatiju Bosna i Hercegovina mogla utjecati na Kinu da promijeni svoju odluku.

- Vidjet ćemo kako će naša diplomatija odgovoriti na pitanja, jer Kina se generalno deklariše kao država koja se ne miješa u unutrašnja pitanja drugih država, ona je za harmoniju, mir i sigurnost, međutim ako naša diplomatija iskomunicira i ovo pitanje s Kinom, predstavljajući ga na takav način da Kina radi suprotno, da ugrožava sigurnost, da narušava harmoniju, možda i jedna takva trenutna odluka Kine bi mogla da se promijeni, smatra Kožljak.

Prepreka miru i stabilnosti

Profesor ističe kako, međutim, ovaj potez Kine neće donijeti nikakvu korist Miloradu Dodika te da se na najvišim nivoima zapadnih država razgovara čak i o njegovoj smjeni.

- On je prešao crvenu liniju, što je evidentirano u više ključnih centara odlučivanja i bh. javnost će se vrlo brzo upoznati s tim najnovijim inicijativama kada je u pitanju Milorad Dodik. Odmah nakon završetka godišnjih odmora, recimo u septembru, mi ćemo imati neke veoma konkretne poteze međunarodne zajednice kada je u pitanju Dodik. Definitivno je postignuta saglasnost u svim ključnim centrima odlučivanja međunarodne zajednice, osim Kine i Rusije, da je generalno Milorad Dodik prepreka ne samo reformama u BiH, nego miru i stabilnosti. O Miloradu Dodiku će se raspravljati u sasvim drugom kontekstu, a to je njegovo pomjeranje s političke scene, navodi Kožljak.

Više o temi Alija Kožljak

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Divljaju cijene goriva u BiH
NA VRH

Podijeli članak na