REAKCIJE

SDP poziva ambasade Rusije i Kine da poštuju domaći pravni poredak i legitimitet Šmita

Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje jednog od ranijih Visokih predstavnika, Kristijana Švarca Šilinga, čiji mandat nikada nije doveden u pitanje

SDP: Potreba za Visokim predstavnikom postoji i njegovo djelovanje je nužno. Arhiv

A. J.

17.8.2021

Povodom diplomatskih nota koje su ambasade Ruske Federacije i Narodne Republike Kine uputile OHR-u, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva sve predstavnike međunarodne zajednice, uključujući dva navedena diplomatska predstavništva, da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.


- Rusija i Kina su dvije nacije koje sa Bosnom i Hercegovinom sarađuju na brojnim projektima i sa kojim je naša država u proteklom periodu ostvarila značajnu ekonomsku razmjenu, kao i partnerske odnose na drugim poljima. Ove države u BiH mogu računati na stabilnog partnera u svim vidovima saradnje od zajedničkog interesa.





Uzajamno poštovanje

Međutim, ta saradnja mora biti utemeljena na uzajamnom poštivanju i poštivanju ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Diplomatske note u vezi sa statusom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ne doprinose učvršćivanju međusobnih odnosa. Naprotiv, osporavanje pozicije Visokog predstavnika može da destabilizuje političke prilike u zemlji. Stoga, Ambasade Kine i Rusije pozivamo da se suzdrže od iznošenja stavova koji su suprotni međunarodnom pravnom poretku, kao i pravnom poretku naše države - saopćili su iz SDP-a.


Dodaju da pozivanje na činjenicu da imenovanje Šmita (Schmidt) nije podržalo Vijeće sigurnosti UN-a ni na koji način nije osnova za sporenje legaliteta i legitimiteta izbora Visokog predstavnika.


- Napominjemo da za navedenu praksu ne postoji pravno utemeljenje u domaćim ili međunarodnim aktima. Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno podržalo ni imenovanje jednog od ranijih Visokih predstavnika, Kristijana Švarca Šilinga (Christian Schwarz Schilling), čiji mandat nikada nije doveden u pitanje.


Slažemo se da domaći dužnosnici moraju preuzeti veću odgovornost za vođenje političkih procesa u Bosni i Hercegovini. Međutim, sve dok neke od ključnih političkih pozicija u Bosni i Hercegovini i okruženju drže dužnosnici koji javno osporavaju suverenitet Bosne i Hercegovine, šire govor mržnje, zagovaraju podjele i etničku diskriminaciju, te veličaju ratne zločince, negiraju genocid i aktivno narušavaju uspostavljeni mir i stabilnost, potreba za Visokim predstavnikom postoji i njegovo djelovanje je nužno - navode iz SDP-a.

Jačati državne institucije

Pozvali su sve faktore međunarodnog poretka, uključujući dvije spomenute ambasade, da u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom "rade i doprinose jačanju državnih institucija i kapaciteta naše države da se sama izbori sa destruktivnim tendencijama i snagama u zemlji, umjesto da se bavimo nespornom, međunarodnim sporazumom uspostavljenom pozicijom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.