BORBA SE NASTAVLJA

Načelnik Šabanović za "Avaz": Vatra se više ne širi prema Donjoj Jablanici, helikopter je počeo gasiti požar

Uz jak vjetar, nikada ne znate na koju stranu će se okrenuti vatrena stihija, kaže Šabanović

A. Jamaković

Šabanović: Helikopter je poletio

Foto: Arhiv


Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske poletio je na požarište iznad Jablanice, potvrdio je za portal "Avaza" načelnik ove lokalne zajednice Damir Šabanović koji se, također, nalazi na terenu.

Kako nam je rekao, u odnosu na sinoć, situacija je malo drugačija.

Nova površina

- Jučer su bila dva helikoptera od čega je jedan bio samo u izviđanju. Vatra se ne širi prema naselju Donja Jablanica, presječena je ta jedna linija. S vatrom se gore trenutno bori 40-50 ljudi. U odnosu na jučer ujutro, ovo sve je nova površina koja jučer nije gorjela. Kompleksno je - rekao nam je Šabanović.

Dodaje da je vatra, za sada, relativno daleko od kuća, ali da su problem nepovoljni vremenski uvjeti.

- Temperatura jutros u 6.30 u dnu požarišta je bila 30 stepeni. Uz jak vjetar, nikada ne znate na koju stranu će se okrenuti vatrena stihija - kaže Šabanović.

Svi u Jablanici se nadaju kiši, prognoze su slabe, ali su se nadvili oblaci. Kad je riječ o štetama, Šabanović kaže da je rano o tome govoriti

- Najvažnije je da se ugasi požar - kazao nam je.

Potrebna međunarodna pomoć

Podsjećamo da je Šabanović podnio krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog, kako je naveo, opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine.

O podršci ovoj lokalnoj zajednici kaže:

- Problem je što nemamo pravu podršku da se proslijedi zahtjev za međunarodnu pomoć i da se angažuju helikopteri Oružanih snaga.

NA VRH

Podijeli članak na