NAKON SASTANKA

Grad Zenica prolongirao naplatu javnog duga od RMU Zenica

Predložio sam im da prebijemo dug na način da mi kupimo hotel "Rudar" i da Grad još doplati preostali iznos cijene hotela po procjeni vještaka, rekao Kasumović

A. J.

Na sastanku ponuđen prijedlog za otplatu dugovanja

Foto: Gradska uprava Zenica


Račun Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja "Zenica" bit će deblokiran, a rudarima isplaćene plaće, rezultat je to sastanka održanog danas u Gradskoj upravi Zenica kojem su prisustvovali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima i predstavnici rudnika na čelu sa Isadom Turalićem, direktorom zeničkog rudnika.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo je peti put da se prolongira naplata potraživanja dugovanja, međutim, sada su izašli sa konkretnim prijedlogom.

Ne mogu u penziju

- Oni koji su pokrali rudnik, sada žele svaliti na Gradsku upravu, koja po zakonu mora naplatiti javne prihode. Peti put odgađamo naplatu, neće se, nažalost, ni sada desiti neki pomak. Problem rudnika je što Zeničane, odnosno zenički rudnik, "Elektroprivreda BiH" pljačka sa mizernom cijenom tone uglja. To je njihov glavni problem. Dok EPBiH dijeli dividendu i ima dobit svake godine, Zeničane pljačkaju i građani moji, rudari koji odu u penziju, moraju štrajkati glađu da odu u penziju - rekao je nakon sastanka Kasumović, saopćeno je iz Gradske uprave.

On je još istakao kako je upravi RMU „Zenica“ predložio da zgradu hotela “Rudar” kupi Gradska uprava koja je ionako planirala novac da napravi novu Gradsku upravu koja je trebala biti na Trgu BiH.

- Predložio sam im da prebijemo dug na način da mi kupimo hotel "Rudar" i da Grad još doplati preostali iznos cijene hotela po procjeni vještaka. Mi bismo ga preprojektovali i napravili novu, modernu i građanima četvrtog grada u BiH pristupačnu zgradu Gradske uprave. Na taj način nulirali bi dugove koje moramo po zakonu naplatiti, a rudnik bi dobio još novca da može radnicima platiti sve zaostale obaveze - zaključio je gradonačelnik Kasumović, dodajući da je deblokada dogovorena na 120 dana za koje vrijeme će se pokušati dogovoriti kupovina hotela.

Uputiti dopis

Turalić je pojasnio da će im Gradska zvanično uputiti dopis, odnosno prijedlog za kupovinu hotela.

- Ukoliko to bude izvodljivo, s obzirom da je na hotelu upisana hipoteka, mi ćemo udovoljiti ovom zahtjevu na zadovoljstvo svih - poručio je Turalić, saopćeno je iz Gradske uprave

Dug rudnika prema Gradu Zenica odnosi se na zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište (KGZ).

Više o temi RMU Zenica

NEISPLAĆENE PENZIJE
Grupa penzionera RMU Zenica stupila u štrajk glađu
NA VRH

Podijeli članak na