SNIMKOM RAZVESELILI NACIJU

Mladi volonter koji je od požara branio Donju Jablanicu za "Avaz": Molili smo se za kišu

Kao što se vidi na snimku pljusak smo dočekali jako radosno uz pjesmu, iako smo bili umorni i mokri do kože, ali Bože moj radost je preovladala, kaže Sejo Ivković

Piše: A. Aljimi

17.8.2021

Kiša je donijela veliku radost vatrogascima. Avaz

Građani Jablanice i okoline odahnuli su nakon što je danas pala jaka kiša koja je ugasila veliki šumski požar koji je već počeo ozbiljno ugrožavati naselja.

Najteže je bilo na lokalitetu Donje Jablanice gdje je vatra prišla na 500 metara od kuća. Volonteri i vatrogasci su se sedam dana nadljudskim naporima borili da zaustave napredovanje požara koji se pod udarima vjetra nekontrolirano širio. Kiša koja je pala danas najviše je obradovala volontere među kojima je bio i Sejo Ivković. On je jedan od mladića koji se na snimku koji je naš portal objavio raduju i pjevaju dok pada kiša.


1.300 metara požarišta

- Danas nas je 40 učestvovalo u gašenju požara. Imamo i viber grupu koja broji oko 90 ljudi, i oni su u proteklih sedam dana učestvovali u gašenju. Nisu svi stalno bili na požarištu, nego kako je ko mogao dolazio je. Prvobitno požarište bilo je ovdje iznad Jablanice, jer je tu grom udario u dalekovod. Vrlo brzo je to planulo jer je to suha trava i drveće. Požar se proširio na Place i prema Donjoj Jablanici i išao je prema kućama – kazao je u ispovijesti za portal „Avaza“ Ivković.

On kaže da je sa svojim prijateljima u prva tri dana uspio spasiti da se požar ne proširi na cijelu na planinu Čvrsnicu.

-Danas smo imali veliku prijetnju kućama u Donjoj Jablanici i to nam je bio prioritet. Jutros smo u 7.30 krenuli da gasimo taj dio. Uspjeli smo držati požarnu liniju na 1.300 metara koliko smo pružili vatrogasno crijevo. Držali smo to pod kontrolom osam sati dok konačno nije pala kiša. Pomagao nam je Helikopterski servis RS koji je imao jučer 11 naleta, a danas je imao 10. Sada je situacija zadovoljavajuća, ne vidi se da nešto gori, a moguće je da će se u narednim danima ponovo aktivirati, pa treba dežurati. Zahvaćena je borovina, stabla i panjevi tinjaju i u svakom momentu mogu da se ponovo zapale – opisao nam je Ivković.


Dramatična situacija

Kaže da je posebno bilo dramatično kada je vatra došla blizu kuća.

- Prije kuća vatra je ugrozila lovačku kolibu pa smo sinoć dežurali i branili da ne izgori. U gašenju su nam pomagali građani Jablanice, međutim taj odziv nije bio dovoljan koliko je to moglo. Ipak, hvala svakome ko je došao i na neki svoj način pomogao da stavimo požar pod kontrolu. Svjedno da li je to bilo direktno gašenje ili je to bilo donošenje hrane i pića ljudima koji gase – kaže Ivković.

On i njegovi prijatelji s velikom radošću su dočekali kišu.

-Kada su nam trebali donijeti sendviče počela je grmljavina i molili smo se za kišu. Kada smo počeli jesti počeo je jak pljusak. Mi smo bili udaljeni 800 metara od najbližeg lovačkog doma koji smo branili. Kao što se vidi na snimku pljusak smo dočekali jako radosno uz pjesmu, iako smo bili umorni i mokri do kože, ali Bože moj radost je preovladala – zaključio je mladi volonter.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.