ISTRAŽUJEMO

Sve o ruskom trgovačkom lancu MERE koji stiže u BiH: Poput magacina, ali s 20 posto nižim cijenama

Brojne prodavnice sada otvorene u Njemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji, Ukrajini, Rumuniji, Španiji i Italiji

Prodavnica MERE u Batajnici. Facebook

Piše: E. Halimić

18.8.2021

Ruski trgovački lanac MERE dolazi na tržište BiH, a, prema dostupnim informacijama, bit će konkurencija svima i nikome. Prema medijskim navodima, prvi marketi MERE u BiH trebali bi biti otvoreni u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci i ostalim gradovima.


Manja marža

Naime, niska cijena osnovna je strategija ruskog trgovačkog lanca MERE.

Ova kompanija, prema navodima na njihovoj službenoj stranici, već ima značajno prisustvo u Evropi, a od prošle godine posluje i u Srbiji. MERE je otvorio prvu poslovnicu na evropskom tlu još 2016. godine, a brojne prodavnice sada su otvorene u Njemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji, Ukrajini, Rumuniji, Španiji i Italiji.

Kako se navodi na ruskoj stranici ove kompanije, oni direktno rade s proizvođačima, sa strogom kontrolom kvaliteta i niskom trgovačkom maržom.


Niža primanja

- Naše cijene su oko 20 posto niže od prosječnih - naglašeno je.

Inače, prema svemu sudeći, MERE je usmjeren na nižu cjenovnu kategoriju proizvoda te na građane s nižim primanjima, zato, naprimjer, ovaj trgovački lanac nije zastupljen u Moskvi.

- Ovaj diskontni lanac je konkurencija svima i nije nikome - napisali su srbijanski mediji, a nakon otvaranja prve trgovine MERE u Srbiji.

"Tvrdi" diskont

Treba napomenuti i da prodavnice MERE spadaju u kategoriju tzv. tvrdi diskonti, koji se ozbiljno razlikuju od onog što su kupci navikli vidjeti u BiH. Osnovna karakteristika “tvrdih” marketa jeste njihov izgled. Prodavnice podsjećaju na magacin.

Roba se čuva i stoji u ogromnim kartonskim kutijama. Onako kako transportiraju, tako i prodaju. Baš zbog toga naglašeno je da roba ne može da se vrati ili zamijeni niti se prihvataju reklamacije.


Treći je po veličini lanac

MERE je podružnica „Trgoservis“ grupe, koja je osnovana 2009. godine i koja trenutno posluje na više od 800 lokacija širom Rusije pod brendom „Svetofor“ i treći je po veličini lanac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.