OTVORENO PISMO

Cerić poručio talibanima: Javni moral ne ovisi samo o ponašanju žene, ako nema prisile u vjeri, nema je ni u čemu

Autentični šerijat moguć samo u okviru slobode, a ne obrnuto – da je sloboda moguća u okviru talibanskog šerijata, poručio je Cerić

A. J.

Cerić: Nije li žena, hazreti Hatidža, bila prva muslimanka prije ijednog muškarca

Foto: Arhiv


Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i savjetnik aktuelnog reisa Huseina ef. Kavazovića, napisao otvoreno pismo talibanima, odnosno njhovom vođi Mullahu Abdul Ganiju Baradaru, a nakon što su zauzeli glavni grad Afganistana.

Cerić navodi da prati vijesti o njihovoj vojnoj pobjedi u Afganistanu.

- Dok gledam vaš povratak i ulazak u Kabul kroz otvorena vrata u predsjedničku palaču miješaju mi se osjećanja. Ne znam da li da se radujem ili žalostim? Radost je možda što se vraćate kao oslobodioci nakon dvadeset godina progonstva, ali žalost je veća što Afganci bježe od vas. Bježe od vaših prijetnji Šerijatom. Volio bih da je vaš povratak u Kabul bio kao povratak Muhammeda, a.s. u Mekku. Volio bih da u Šerijatu, na kojeg se vi pozivate, pamtite Pejgamberovu poruku Kurejšijama nakon fetha, oslobođenja Mekke: “Idite, slobodni ste”.

Umjesto te univerzalne poruke, vi ste Afgancima, posebno ženama, proučili da su slobodni(e) u okviru Šerijata. To nije univerzalna već talibanska poruka, koja nije u duhu šerijata - poručio je Cerić.

Dodaje da nije u duhu šerijata zato što je autentični šerijat moguć samo u okviru slobode, a ne obrnuto – da je sloboda moguća u okviru talibanskog šerijata.

- Nije li kur'anska univerzalna poruka jasna za svako vrijeme i za svako mjesto: „Nema prisile u vjeri“?

A ako nema prisile u vjeri, onda nema prisile ni u bilo čemu drugom. U toj univerzalnoj poruci bila je i ostala tajna uspjeha islamske kulture i civilizacije, koja je preživjela sve povijesne despotske dinastije i tiranije. Nije li islam dokinuo infanticid, čedomorstvo ženskog djeteta i oslobodio ženu ropstva?

Nije li Džennet, raj, pod majčinim nogama? Nije li žena stup familije?  Nije li žena u islamu haram, sveta, ali ne da se čuva u zatvorenom kafezu, već da joj se poštuju njena ljudska, ženska prava na slobodu. Nije pobožnost u onome što je na glavi, već je prava pobožnost u onome što je u glavi ne samo kod žene već i kod muškarca.

Nije li žena, hazreti Hatidža, bila prva muslimanka prije ijednog muškarca? Zašto je Svevišnji Allah počastio ženu da bude prvi nositeljica Alejhisselamove misije islama - pita Cerić.

Utočište pobunjenicima

Dodaje da je to zato da bi muškarci, talibani, shvatili da nemaju monopol na islam i javni moral jer javni moral ne ovisi samo o ponašanju žene, već mnogo više ovisi o ponašanju muškarca.      

- Nije li islam dokinuo rasnu i plemenku diskriminaciju na način da je Allahov Poslanik Muhammed, a.s. u svom oproštajnom govoru na Arefatu objavio gradu Mekki i svijetu: 

- Svi ste Ademovi sinovi, a Adem je stvoren od zemlje. Nema prednosti Arap nad nearapom, niti ima prednost nearap nad Arapom. Nema prednosti ni crnac nad bijelcem, niti bijelac nad crncem. Jedina prednost svih nad svim je moralni karakter. 

Poštovani Mullah Baradar, razumijem vaše nepovjerenje prema Zapadu, šta god to značilo.

Ali, nemojte zaboraviti da vam je taj isti Zapad pomogao da se oslobodite od jarma Sovjetskog Saveza. Dugo vremena bili ste ljubimci Zapada -  mudžahidini, Freedom Fighters, Borci za Slobodu. Bespredmetno je raspravljati o tome kako ste od omiljenih mudžahidina postali omraženi „islamski teroristi“ - naveo je Cerić.

Ističe da nije sve počelo sa 11. septembrom 2001. god.

- To je bi samo okidač za obračun Zapada sa Al-Qaidom, koja je mnogo više o jadu zabavila muslimanski svijet nego Zapad. Mi, muslimani, znamo ili ne znamo kako smo sve to preživjeli. Ali, preživjeli smo i doživjeli da smo opet u strahu od vašeg, talibanskog, povratka u Kabul.

Ne znam da li vi, Mullah Baradar, razumijete, ali vaš povratak na afganistansku i svjetsku scenu nije samo vaše, već je i pitanje svih muslimana u svijetu zato što se vi pozivate na islam i šerijat, prema kojem postoje predrasude ne samo na Zapadu, već i kod muslimana, koji ne razumiju vašu priču.

Najveći strah je da će s vama Afganistan postati utočište pobunjenicima ne samo protiv Zapada već i protiv režima u muslimanskom svijetu.

Pretpostavljam da vi nemate namjeru okupljate oko sebe nikakve pobunjenike, ali imajte na umu da vas pobunjenici neće ostaviti na miru - naveo je Cerić

Pobjednik ili tragičar

Baradaru je kazao i da je svjesno ili nesvjesno, dobio ulogu pobjednika ili tragičara.

- Bit ćete pobjednik ako preživite objektivne i neobjektivne napade sa svih strana, a najviše od strane Afganistaaca, koji nisu uvjereni da im istinu govorite, nisu sigurni da ste sposobni da organizirate i vodite državu. Bit ćete tragičari ako na vrijeme ne shvatite da nije moguće ostati na vlasti u izolaciji od svijeta, koji ima opravdane i neopravdane predrasude o vašem odnosu prema ženama, prema pravu djevojčica i dječaka na svestrani odgoj i obrazovanje, koje će ih osposobiti da znaju živjeti u prirodnom i digitalnom svijetu vještačke inteligencije - poručio je, između ostalog, Cerić.

Više o temi Mustafa ef. Cerić

NA VRH

Podijeli članak na