DOBRE VIJESTI

Obećanje gradonačelnika Imamovića: Alen Hedo bit će novi uposlenik Gradske uprave Goražda

Kroz svu ovu borbu ja nikad nisam tražio da to bude neka javna ustanova, već radno mjesto na kojem mogu da radim, obezbjeđujem sebi egzistenciju, kaže Hedo

Hedo: Sretan zbog posla. Avaz

Piše: A. Bajramović

18.8.2021

Goraždanin Alen Hedo, mladić sa cerebralnom paralizom, magistar prava o kojem smo pisali prije nekoliko dana, uskoro će biti primljen na posao. Nakon što je najavio da će, nakon sedam godina tapšanja po ramenu i brojnih neodgovorenih zahtjeva da mu se pruži prilika, najavio izlazak na proteste, reagirao je gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović, obećavši da će Hedo biti primljen u Gradsku upravu. 


Sredstva će biti obezbijeđena za godinu dana

Njegova plaća u prvih godinu dana bit će isplaćivana iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.

- Imamo sedam ustanova i preduzeća i Gradsku upravu, ali nažalost nijednu osobu sa stoprocentnim stepenom invaliditeta nemamo uposlenu. Odmah se raspisuje konkurs, sredstva će biti obezbijeđena za godinu dana, a tokom tog perioda ćemo vidjeti koje je to mjesto na kojem može dati najveći doprinos a da bude zadovoljan sa svojim poslom – kazao je gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović.


Ne mogu više čekati

Alen Hedo ne krije zadovoljstvo zbog ovakvog ishoda njegove borbe, koja već predugo traje.

- Kroz svu ovu borbu ja nikad nisam tražio da to bude neka javna ustanova, već radno mjesto na kojem mogu da radim, obezbjeđujem sebi egzistenciju ali i da ohrabrim druge osobe sa invaliditetom da se vrijedi školovati i boriti za svoja prava. Uložio sam 18 godina da bih bio ravnopravan član ovog društva i ne mogu više čekati, jer vrijeme ide i život prolazi. Ne mogu biti pasivan ni zbog mog oca i majke koji su me nosili na rukama, uz stepenice, kako bih se školovao – ističe Hedo.

Dodaje da zapošljavanje nije jedini problem osoba sa invaliditetom, a osim arhitektonskih, najvećom preprekom smatra i barijere u glavama mnogih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.