REAKCIJE

Bodo Veber iz Berlina za "Avaz": Na inicijativu kancelarke Merkel doći će do jačanja OHR-a u BiH

Današnji sastanak treba shvatiti i kao inicijativu za oživljavanje uloge visokog predstavnika u BiH

Veber: Pokušaj Moskve je propao. Avaz

Piše: E. Halimić

18.8.2021

Viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, politolog i ekspert za Balkan Bodo Veber (Weber), u razgovoru za portal "Avaza" komentarisao je današnji sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).


Sastanak je unaprijed dogovoren

- Sastanak jeste unaprijed dogovoren i nema toliko veze s najnovijim dešavanjima, konkretno s potezima Kine i Rusije, a kad je Šmitovo imenovanje u pitanju. Šmit je javno kazao da je on ideja kancelarke Merkel, tako da je u tom okviru treba gledati na ovaj sastanak. Radi se o potvrdi te teze – istakao je Veber.

Dodao je da s druge strane nesporno je da u BiH imamo određenu politički krizu ili situaciju koja je kulminacija dešavanja posljednjih 10 – 15 godina.

- U posljednjem periodu uloga OHR-a je tonula. U PIC-u u posljednjih 7-8 godina nemamo jedinstvo. Stanje se pogoršalo od 2005. godine i od odluke međunarodne zajednice da konce u BiH prepusti bh. političarima. Sad se vidi da to nije dobro završilo, a treba se sjetiti da je iz tog političkog vakuma 2005. – 2006. izrastao Milorad Dodik sa svojom provokativnom politikom – pojasnio je Veber.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak treba shvatiti i kao inicijativu za oživljavanje uloge visokog predstavnika u BiH.

- To dokazuje i imenovanje njemačkog kandidata na tu poziciju. Propagandni pokušaj Moskve da ospori imenovanje Šmita je propao i pokazalo se da odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a nije potrebno. Kinu ništa ne košta da podrži Rusiju, jer je jednostavno nezainteresirana za BiH. Šmit je visoki predstavnik i tačka. A vidimo da Dodik nije izdržao ni sedmicu dana, a da nije prekršio najavljeni bojkot u radu državnih institucija – poručio je Veber.



Jači angažman Šmita

Na pitanje o mogućnosti jačeg angažmana Šmita u BiH, a nakon današnjeg sastanka s Merkel, Veber kaže da je moguće očekivati jači angažman novog visokog predstavnika.

- Njegov prethodnik je bio oslabljen jer od 2005. – 2006. nismo imali zajednički stav zapada prema BiH. To je dovelo do paralize OHR-a. Trenutno ponovo imamo punu podršku međunarodne zajednice, a prije svega Vašingtona i Berlina. Po prvi put nakon 15 godina imamo zajednički stav međunarodne zajednice. Slijedi jačanje uloge OHR-a u BiH, a na tome će raditi Šmit. Ideja o jačanju uloge OHR-a u BiH je proizvod kancelarke Merkel i ona je to jasno rekla – zaključio je Veber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.