PROBLEMI

Zbog političkih blokiranja FBiH danas na rubu ekonomske provalije

Zbog neimenovanja Komisije za vrijednosne papire nije moguće provesti investicije u privrednim društvima u FBIH. Drugu godinu zaredom planirane investicije se preusmjeravaju u RS i zemlje regiona

Dom naroda Parlamenta FBiH u ekonomskoj krizi tjera investicije. Avaz

Piše: Z. Karić

19.8.2021

Nastavkom blokade imenovanja Komisije za vrijednosne papire blokira se milijarda potencijalnih investicija u FBIH. Činjenično, u ovom trenutku su blokirane velike i važne investicije u FBiH, nužne za opstanak ovog bh. entiteta. Blokirana su i privredna društva. Više od 400 neriješenih zahtjeva čeka odobrenje Komisije, uključujući investicije u vrijednosti većoj od 100 miliona KM.


Odustajanje investitora

Prema riječima mr. sc. Faruk Hadžić, dipl. oecc, pitanje imenovanja članova Komisije za vrijednosne papire je više tehničko i proceduralno nego što je to ekonomsko pitanje, ali danas imamo situaciju da od jeseni 2019. godine Komisija ne funkcionira. Ovo je došlo u najgore moguće vrijeme, tokom krize izazvane pandemijom COVID u prošloj godini i svim izazovima koje je donijela u ionako krhku i poroznu ekonomsku situaciju.

- U razgovorima sa privrednicima rečeno je da je danas neriješeno oko 400 različitih zahtjeva koji čekaju odobrenje Komisije, uključujući i investicije u vrijednosti od oko 100 miliona KM. Posebno je indikativno da vlade kantona u FBiH nisu u prilici vršiti emisiju vrijednosnih papira kojim bi se finansirali razni infrastrukturni projekti u njihovoj nadležnosti, a što bi dovelo do bržeg ekonomskog oporavka, što je danas izuzetno važno zbog negativnih posljedica pandemije COVID-19 – kaže Hadžić.


Hadžić: Neriješeno oko 400 različitih zahtjeva. Avaz

Time, dodaje Hadžić, najviše gube građani i privreda, a sve zbog nerazumijevanja političkih aktera u Federaciji BiH da je neophodno smjesta rješavati tehnička pitanje poput ovog o izboru članova Komisije. Izostanak investicija se onda odražava i na otvaranje novih radnih mjesta, preciznije na njihovo neotvaranje. Ukoliko se u najkraćem roku ne odblokira rad Komisije za par mjeseci možemo očekivati da će rad banaka će biti potpuno blokiran, što će dalje dovesti do odlaska stranih investitora, nemogućnosti izdavanja kredita građanima i, u konačnici, urušavanja finansijske stabilnosti Federacije BiH.

Naime, blokadom privrede Dom naroda Parlamenta FBiH u jeku ekonomske krize tjera investicije iz FBiH i prebacuje ih u RS. Ukratko, zbog nemogućnost provođenja investicija u privrednim društvima u FBIH, a zbog blokiranja imenovanja članova Komisije za vrijednosne papire već drugu godinu zaredom, planirane investicije se preusmjeravaju u RS i zemlje regiona. Ova blokada sahranjuje privredu FBiH i posljedično utiče na odlazak naših ljudi iz zemlje.


Nema opstanka

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako oni iz Udruženja već duže vrijeme razgovaraju o problemu blokade formiranja Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te ističe kako su svi njihovi članovi su zabrinuti jer će posljedice ovog zastoja biti katastrofalne po privredu Federacije. Tu se pogotovo radi o smanjenju zaposlenosti i propuštanju prilika za oporavak ekonomije Federacije BiH u jeku krize nastale nakon izbijanja pandemije.

- Naša poslovna zajednica, koja čini najveći dio ekonomije Federacije BiH, ne može opstati ukoliko osnovne tehničke institucije nisu u kapacitetu da obavljaju svoje zakonom povjerene dužnosti i ukoliko guše i tjeraju kapital izvan zemlje, uništavaju priliku za oporavak i povećanje zaposlenosti u zemlji sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi – kazao je Smailbegović.


Smailbegović: Neimenovanjem Komisije blokira se milijarda potencijalnih investicija u FBiH. Arhiv

Evidentno je, ističe Smailbegović, da su lideri političkih stranaka koje participiraju u Parlamentu Federacije BiH imenovanje predsjednika i članova Komisije za vrijednosne papire FBiH neosnovano povezali sa trgovinom koju vode u vezi sa različitim političkim interesima i ne osjećaju bilo kakvu odgovornost za enormne štete koje trpe investitori i privreda Federacije BiH u cjelini.

- Svi u poslovnoj zajednici smo suglasni da je ekonomija Federacije BiH potpuni talac različitih političkih interesa i smatramo da je to neprihvatljivo. Svima su puna usta ekonomskih reformi koje bi trebale olakšati poslovanje, otvoriti put domaćim i stranim investicijama, međutim čini se da su neki od naših predstavnika zakonodavne vlasti pali na tom ispitu. Sve je dodatno zabrinjavajuće jer očito nema sluha za privrednu zajednicu koja je na koljenima uslijed potpune blokade tržišta kapitala koja traje gotovo dvije godine – govori Smailbegović.

Nevjerovatno je, dodaje, koliko zastupnici u Predstavničkom domu, delegati u Domu naroda i predstavnici političkih partija nemaju osnovno shvatanje o radu KVP-a, ulogu i značaj ove Komisije na tržištu kapitala, i što je dovelo na nivo jeftinog politikanstva.

U konačnici, svi predstavnici strukovnih udruženja apeluju na donosioce zakonodavne i izvršne vlasti da se hitno i bez odlaganja aktivno uključe u dijalog o mogućim rješenjima kako bi se otključao proces. To je ovog trenutka jedina šansa za spas privrede Federacije BiH i izbjegavanja nesagledivih posljedica koje bi mogle uslijediti.


Blokiranje novca

Zastoj u radu Komisije zatekao je i privredne subjekte u trenutku kada trebaju ili su već podnijeli zahtjeve za postupanje Komisije iz njene zakonom utvrđene nadležnosti, a po kojima je trenutno rješavanje do daljnjeg obustavljeno. Ovim se uzrokuje višemilionska šteta privrednim društvima, a naročito investitorima čija su ulaganja na čekanju već 20 mjeseci i od kojih sada, prirodno, odustaju, tražeći brže i jednostavnije prilike. Ovo trajno oštećuje ukupnu ekonomsku sliku Federacije BiH i upitno je da li će šteta uopće moći biti sanirana ukoliko se ovo pitanje ne riješi odmah i bez odlaganja.

- Svaki dodatni dan blokade rada Komisije poduzetnike, investitore i zajednicu košta strahovito mnogo. Nastavkom blokade imenovanja Komisije za vrijednosne papire blokira se milijarda potencijalnih velikih i važnih investicija u Federacije BiH koje su nužne za opstanak ovog bh. entiteta. Nadalje, blokirana su i privredna društva koja nisu u mogućnosti da provedu određene pravne radnje, primjerice dokapitalizaciju ili preuzimanje. Obzirom da društvo koje radi dokapitalizaciju bez Rješenja KVP ne može istu provesti, to znači da je sav novac koji se može pustiti u redovne tokove zadržan i na čekanju – kaže Smailbegović.


Smjesta naći rješenje

Prema riječima Mirsada Jašarspahića, podpredsjednika Privredne komore FBiH, privreda FBiH je politički talac, što se najbolje vidi na primjeru blokade imenovanja Komisije za vrijednosne papire. Ovo je eklatantan primjer kako političke igre utječu na razvoj privrede i priliv novih investicija.

- Komisija koja treba biti stručna, profesionalna, jer donosi veliki broj odluka koje su značajne za sva dioničarska društva u smislu dokapitalizacije, povećanja kapitala i slično. Niko iz tih kompanija ne može donijeti odluku o investiranju, jer ne može svoju investiciju provesti u vrijednost. I takva situacija traje 20 mjeseci. Najveći problem je kakva je to poruka za sve one koji bi htjeli da investiraju ovdje? Kada vidi da svoju investiciju ne može finansijski realizovati, investitor će odustati. Otići će u susjedne zemlje ili u drugi entitet. Zbog toga kažem da je privreda je vrlo često rob političkih prepucavanja. Ipak, pored svega, nadamo se da će ovaj problem ubrzo biti riješen – kazao je Jašarspahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.